Business Internaţional

Ungaria are curaj în relaţia cu FMI: Se vor întoarce, că au de luat bani de aici

Ungaria are curaj în relaţia cu FMI: Se vor întoarce, că au de luat bani de aici

Premierul Ungariei, Viktor Orban. 20 mld. euro este suma la care se poate ridica acordul preventiv pe care Ungaria intenţionează să îl semneze cu UE şi FMI. Foto AFP

Autor: Alexandru Matei

19.12.2011, 00:02 1152

Ungaria a ajuns din nou într-o situaţie tensionată după ce Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au întrerupt discuţiile ce preced negocierile cu privire la un nou acord cu guvernul de la Budapesta ca urmare a unei legi controversate prin care premierul Viktor Orban vrea să limiteze puterile băncii cen­trale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Oficialii FMI au plecat intempestiv, dar Victor Orban a spus că se vor întoarce pentru că au de recuperat bani din Ungaria, debitor al FMI.

Guvernul de centru-dreapta al lui Orban, care a între­rupt legăturile cu cre­ditorii săi internaţionali în 2010 şi a luat o serie de măsuri neortodoxe precum supra­taxarea anumitor industrii şi "naţionalizarea" fondurilor private de pensii, a anunţat că vrea să reia legăturile cu FMI pe fondul agravării crizei datoriilor din zona euro, care a făcut ca ţara să se împrumute la dobânzi mai mari. Negociatorul-şef al executivului de la Budapesta cu FMI a declarat că guvernul este pregătit să reia discuţiile şi că va consulta Banca Centrală Europeană înainte de a introduce noua lege privind banca centrală.

FMI a anunţat că a suspendat negocierile pentru că guvernul nu a vrut să amâne legea, criticată de BCE. Decizia de a apela din nou la FMI, pentru un acord preventiv de circa 20 de miliarde de euro, a ajutat ţara, ducând la aprecierea forintului şi a obligaţiunilor statului, limitând astfel retrogradarea de rating decisă de agenţia Moody's. "Dacă discuţiile eşuează, atunci forintul se va deprecia, iar dobânzile cerute statului vor creşte", a spus Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank. Ungaria trebuie să refinanţeze anul viitor datorii în valută în valoare de 5 miliarde de euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO