Business Internaţional

Ungaria are un plan pentru a deveni la fel de bogată ca Austria

Ungaria are un plan pentru a deveni la fel de bogată ca...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2018, 00:05 25203

Banca Naţională a Ungariei a pu­bli­cat un studiu în care arată paşii pe care Ungaria ar trebui să-i urmeze pentru a avansa din punct de vedere eco­nomic. Lucrarea, intitulată „180 de paşi pentru convergenţa sustenabilă a economiei ungare“, cere reforme cuprinzătoare concentrate pe sănătate şi educaţie, scrie hungarytoday.hu.

Analiza nu are concluzii optimiste despre rezultatele de până acum. „În pofida mai multor încercări, Ungaria, ca multe alte state din Europa Centrală şi de Est, nu poate ajunge din urmă vestul din punctul de vedere al economiei“, se arată în lucrarea citată. Documentul stabileşte ţinte macroeconomice ambi­ţioa­se pentru 2030 care pot fi atinse prin urmarea celor 180 de paşi. De ase­menea, studiul demonstrează că, prin prisma comparaţiei cu statisticile inter­na­ţionale, progresul economic al Un­gariei ar trebui să se bazeze mai degrabă pe o creştere calitativă decât pe o creş­tere cantitativă. Prin reforma com­peti­ti­vităţii se va putea îmbunătăţi pro­duc­tivitatea, iar în 10 ani salariile no­minale se pot dubla. Dacă se ajunge la ocuparea integrală a forţei de muncă, se va putea menţine permanent o creştere a PIB de 4-4,5%. Banca centrală a făcut 14 propuneri pentru diferite sectoare, dintre care multe sunt în acord cu pla­nurile guvernului. Guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy este prieten bun cu premierul Viktor Orban. Sectoarele vizate includ impozitarea, demografia şi reforma pieţei muncii. Banca centrală propune, printre altele, reducerea şi mai mult a taxelor legate de muncă. Concepţia de stat mic şi eficient pre­zentă în planurile băncii este, de ase­menea, în ton cu politicile guvernului.

Ţintele propuse de banca centrală ar putea fi atinse prin transformarea celor două sisteme principale de stat - de sănătate şi de educaţie. Investiţiile în capitalul uman ar juca un rol esenţial. De fapt, un sfert din propuneri vizează educaţia publică, învăţământul superior şi problemele de sănătate. În aceste domenii, Ungaria are performanţe slabe în comparaţie nu doar cu ţările occidentale, dar şi cu Europa Centrală.

Însă alte chestiuni ar putea provoca conflicte între mai mulţi jucători de top  de stat. Spre exemplu, propunerea privind sănătatea ar neglija status quo-ul în sectorul finanţat de stat. Experţii băncii centrale nu doar că citează iraţionalitatea sistemului actual, ci şi cer introducerea unui sistem dublu de asigurare şi supra­vegherea necesarului de medicamente prescrise. Ambele chestiuni ar putea genera conflicte cu companiile producătoare de medicamente.

Zvonurile spun că lucrarea a provocat deja un conflict între Departamentul de finanţe şi banca centrală. Ministrul de finanţe Mihaly Varga consideră că lucrarea depăşeşte atribuţiile băncii centrale deoarece, de obicei, nu este în sarcina acesteia să facă propuneri de politică guvernamentală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO