Business Internaţional

Ungaria este o oaza de stabilitate la un an dupa ce a fost salvata de la colaps de Fondul Monetar International

09.11.2009, 23:25 18

La un an dupa ce s-a aflat la un pas de a intra in falimentnational si a fost salvata doar de cele 20 mld. euro primite subforma de ajutor financiar international, Ungaria este astazi ceamai "sanatoasa" tara din Europa Centrala si de Est.

Masurile dure luate de guvernul tehnocrat, printre caremajorarea TVA de la 20% la 25% si reducerile drastice decheltuieli, a facut ca Ungaria nu doar sa evite intrarea in colaps,ci si sa devina una dintre cele mai stabile economii din regiune.Guvernul a imprumutat in vara un miliard de euro de pe pieteleinternationale, forintul a revenit la cursul de dinainte de criza,OTP, cea mai mare banca din tara, a returnat jumatate din ajutorulde stat de 1,4 miliarde, guvernul nu va mai apela la banii de laFMI, iar productia industriala isi revine treptat si semneleredresarii pot continua.

Primul-ministru ungar, Gordon Bajnai, este de parere ca cele maiacute riscuri au fost contracarate, Ungaria indreptandu-se cu pasimarunti catre iesirea din criza.

Cu toate acestea, el spune ca nu se va putea vorbi de iesire dincriza pana cand rata somajului nu incepe sa scada, fenomen la careel se asteapta peste cel putin sase luni. In al treilea trimestrual acestui an rata somajului a ajuns la 10,3%, iar analistii seasteapta ca in primul trimestru al lui 2010 sa urce pana la unnivel maxim de 11,5%.

Ungaria va deveni liderul fiscal al lumii

Ungaria va iesi din actuala recesiune mondiala ca un exemplu de"sanatate" fiscala, dupa ce masurile de austeritate adoptate deguvern in aceasta perioada dificila din punct de vedere economicvor da rezultate, potrivit Bank of America Merrill Lynch.

Statul, care s-a alaturat Uniunii Europene in 2004, a reduscheltuielile si a impus noi impozite pentru a face fata termenilorfiscali ai acordului cu institutiile internationale.

Primul-ministru, Gordon Bajnai, planuieste ca in urmatorii doiani sa reduca cheltuielile cu 1.300 mld. forinti (4,7 mld. euro)pentru a limita nevoile de finantare are bugetului. Guvernul reducede asemenea veniturile personalului bugetar, dar si impozitelesalariale, in timp ce opteaza pentru majorarea impozitelor peconsum. A fost, de asemenea, majorata taxa pe valoarea adaugata dela 20% la 25%, incepand cu luna iulie, pentru a ajuta laechilibrarea scaderilor de venituri de la bugetul de stat si pentrua reduce deficitul bugetar.

Ungaria a fost primul stat din regiune care a apelat la ajutorinternational dupa ce piata obligatiunilor a paralizat, iardeprecierea forintului a ridicat costurile de refinantare acreditelor in valuta. Odata ce masurile anti-criza adoptate au datrezultate, iar investitorii si-au recapatat increderea in stat,Ungaria a putut organiza in luna iulie prima emisiune de titluri dedupa octombrie 2008. Statul a vandut investitorilor straini primeletitluri de datorie dupa ce a primit de la FMI banii pentru a evitaintrarea in incapacitate de plata. Ungaria a profitat de evolutiapozitiva a pietei obligatiunilor pentru a se imprumuta 1 mld.euro.

Investitorii au cerut titluri in valoare de 2,9 mld. euro, deaproape cinci ori mai mult fata de cele 500 mil. euro pe careguvernul estima sa le obtina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO