Business Internaţional

Ungaria este sacul de box al speculatorilor, spune guvernatorul băncii centrale

Ungaria este sacul de box al speculatorilor, spune guvernatorul băncii centrale

Andras Simor, guvernatorul băncii centrale ungare

Autor: Andreea Mindrila

30.11.2011, 22:10 275

Moneda Ungariei s-a depreciat în ultimul timp la niveluri record în raport cu euro, în opinia unora din cauza unor atacuri speculative, deoarece forintul nu este un campion la box sub aspectul credibilităţii şi al fundamentelor economice, ci un sac de box, a declarat guvernatorul băncii centrale ungare Andras Simor după ce instituţia a majorat rata de dobândă pentru prima dată din noiembrie anul trecut.

Cuvântul "speculaţie" nu este un cuvânt peiorativ şi oricine are economii trebuie să se gândească cum să le investească, a adăugat Simor, citat de The Wall Street Journal.

Comentariile par să contreze ideea guvernului de la Budapesta că retrogradarea de săptămâna trecută la junk a calificativului datoriilor Ungariei de către agenţia de rating Moody's Investors Service a fost încă un pas în contextul unor atacuri speculative asupra forintului.

"Precizez că în dicţionar pentru cuvântul «speculaţie» sunt următoarele sinonime: a gândi, a medita, a cugeta, a reflecta. Acest cuvânt a dobândit recent un sens dublu, adică oricine are economii trebuie să speculeze, să se gândească cum să-şi investească banii - pe termen scurt sau lung, în valută sau în obligaţiuni, putând alege din mai multe alternative", a afirmat Simor, care are experienţă în băncile de retail, a condus compania de brokeraj care a pus bazele primului fond deschis de investiţii din Ungaria şi fost preşedinte al bursei de valori din Budapesta.

Moody's a retrogradat ratingul datoriei ungare, cu perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor legate de abilitatea guvernului de a îndeplini ţintele de deficit bugetar şi datorie publică.

"În privinţa atacurilor speculative, tot spun că Vitali Klitschko, campionul ucrainean la categoria grea la box, nu va fi atacat la colţul străzii, dar băiatul slăbuţ, cu ochelari, scutit de orele de educaţie fizică va fi bătut, pentru că atacatorii ştiu că acesta nu va reacţiona", a declarat Simor, referindu-se la reputaţia Ungariei în rândul investitorilor. "În această situaţie trebuie să înţelegem de ce a fost atacat forintul, iar deciziile care vor fi luate trebuie să transforme Ungaria într-o economie puternică", a mai spus acesta.

Banca centrală a majorat marţi ratele de dobândă pentru că deprecierea record a forintului creşte presiunile inflaţioniste, în condiţiile în care investitorii cer acum beneficii mai mari pentru activele ungare pe care le deţin. Analiştii şi guvernatorul băncii centrale consideră că încheierea unui acord cu FMI şi UE va contribui la recâştigarea încrederii pierdute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO