Business Internaţional

Ungaria o fi oaia neagră a Uniunii Europene pe scena politică, dar pe cea financiară este iubită. Investitorii o împrumută gratuit

Ungaria o fi oaia neagră a Uniunii Europene pe scena...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.09.2017, 19:58 3135
Ungaria stabileşte re­corduri după recor­duri pe piaţa obli­gaţiunilor guver­na­mentale. Prima dată a fost în martie, când yieldul obliga­ţiunilor guver­na­mentale maghiare cu scadenţa la 3 luni s-au dus sub zero. A fost ceva temporar. Însă în ultimele săptămâni a devenit ceva normal ca guvernul să vândă  instrumente de datorie cu randamente zero sau mai mici, scrie Portfolio.hu. De pe această piaţă, Ungaria reuşeşte să se împrumute mai ieftin chiar decât Polonia, o economie mai mare şi cu ratinguri mai bune. La licitaţia de joi, Agenţia Guvernamentală pentru Administrarea Datoriei (AKK) a scos la vânzare mai multe obligaţiuni decât intenţiona iniţial. Titlurile cu scadenţa la 3 luni lansate atunci au un randament de 0,05%. Yieldul obligaţiunilor cu scadenţa la 12 luni are un randament de 0,07%, potrivit datelor AKK.

Agenţiile de rating sunt convinse că Ungaria a devenit o investiţie sigură. Anul trecut, după mulţi ani de aşteptare, economia a fost readusă în categoria celor recomandate pentru investiţii de toate cele trei mari agenţii de rating. În noua ligă, chiar şi randamentele de puţin peste zero pot fi atractive. Săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit, spre surprinderea multora, perspectiva calificativului Ungariei la „pozitivă“. Analiştii spun că  şi Moody’s ar putea face acelaşi lucru pe 20 octom­brie. Însă orice creştere a ratingului pro­priu-zis este puţin probabilă înainte de alegerile parla­men­tare din aprilie 2018. Îmbunătăţirea calificativului de către Standard & Poor’s a dat guvernului prilejul să-şi laude politicile economice. Aceste politici sprijină stabilitatea financiară şi creşterea economică, s-a grăbit să explice ministrul economiei naţionale Mihaly Varga. El a asigurat că Moody’s şi Fitch îşi vor îmbunătăţi şi ele cali­ficativele pentru ratingurile Un­ga­riei în curând, deşi acest lucru este neo­biş­nuit înainte de alegeri naţionale. Var­ga a lăudat obligaţiunile guvernului său ca având yielduri la fel de mici precum cele ale unor ţări cu calificative mai bune.

Portfolio.hu notează că un alt factor care explică succesul Ungariei pe piaţa obligaţiunilor sunt eforturile băncii centrale de a orienta băncile comerciale către obligaţiunile suverane. Din septembrie 2015, instituţia restricţio­nea­ză cantitativ depozitele pe două săptă­mâni constituite de bănci, forţând astfel instituţiile de credit să-şi investească surplusul de lichiditate în titluri de stat, mai atractive, după cum susţine banca centrală. Băncile contribuie acum semnificativ la achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale maghiare.

Apoi, remarcă Portfolio.hu, în ultimele săptămâni atractivitatea titlurilor guvernamentale maghiare a crescut în contextul în care relaţiile Comisiei Europene cu Polonia s-au deteriorat semnificativ. Investitorii din regiune se reorientează către piaţa maghiară.

În plus, în actualul context internaţional, plin de incertitudini, dar cu creştere economică, randamentele mici sunt apreciate de investitori. Analiştii spun şi că Ungaria este mai activă pe pieţele obligaţiunilor decât alte ţări din regiune. Ritmul s-a mai domolit totuşi în ultimul timp. Spre exemplu, Ungaria a vândut în vară în China obligaţiuni denominate în yuani.

Tendinţa va continua atât timp cât băncile centrale ale Ungariei şi zonei euro nu fac modificări majore asupra politicilor monetare.

ÑSentimentul global pare să sprijine tendinţa având în vedere că nici Fed şi nici BCE nu dau semnale că vor înăspri politica monetarăî, apreciază un treader.

Cu toate laudele pe care guvernul şi le aduce politicilor financiare şi economice, circulă zvonul că oraşul PÈcs, controlat de partidul de guvernământ, este în pragul falimentului din cauza datoriilor, iar partidul a retras sprijinul primarului de acolo. 

Ungaria nu este privită cu ochi buni în Occident. Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că instituţia sa va continua să investigheze activitatea investiţională a băncii centrale maghiare şi operaţiunile fundaţiilor acesteia. Banca naţională a Ungariei şi fundaţiile ei sunt suspectate de finanţare monetară ilegală. Presa maghiară scrie că prin fundaţiile sale banca naţională a cumpărat obligaţiuni guvernamentale de retail. În Ungaria nu există o piaţă secundară dezvoltată pentru astfel de active, astfel că achiziţiile pot fi făcute în special pe piaţa primară.

În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a avertizat asupra loviturilor date în Ungaria libertăţii societăţii civile şi academice. ÑEuropa trebuie să ridice voceaî, a spus el. Presa de opoziţia a remarcat că preşedintele rus Vladimir Putin vizitează Ungaria la fel de des cum face cu ţările dictatorilor asiatici.

Investiţiile în Ungaria au crescut cu aproape 27% în ritm anualizat în al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor statistice oficiale. Baza de raportare a fost joasă, iar acum se observă extinderea investiţiilor companiilor şi accelerarea dezvoltării proiectelor lansate sub ciclul de finanţare europeană 2014-2020. În primul semestru, investiţiile au crescut cu 25%.

Investitorii or iubi activele maghiare, dar par de-a dreprul obsedaţi pe cele cehe. O analiză a Deutsche Bank, publicată de Financial Times, arată că Cehia are pe piaţa datoriilor unul dintre cluburile de fani cu cea mai mare creştere din lumea emergentă. Investitorii străini reprezintă acum 46% din piaţa cehă, nivel cu 14 puncte procentuale mai mare decât la începutul a anului. Peru şi Africa de Sud sunt în aceeaşi ligă cu Cehia. În Ungaria, ponderea este de 29%, iar în România de 18%. Ungaria, Brazilia şi Malaysia sunt singurele ţări emergente din grupul de 18 analizat de DB care au înregistrat ieşiri nete de investiţii. În ceea ce priveşte ponderea în investiţiile totale ale investitorilor străini, Polonia a înregistrat cea mai mare deteriorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO