Business Internaţional

Ungaria promite că anul viitor nu va majora taxele şi contribuţiile, ci va reduce TVA la carne

Mihály Varga, ministrul ungar al economiei: „La planificarea bugetului pornim cu ideea că niciunui sector nu trebuie să-i fie mai rău în comparaţie cu 2013.“

Mihály Varga, ministrul ungar al economiei: „La planificarea bugetului pornim cu ideea că niciunui sector nu trebuie să-i fie mai rău în comparaţie cu 2013.“

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2013, 21:44 350

Guvernul ungar nu va implementa măsuri de austeritate anul viitor, nu va majora taxele şi nici contribuţiile, ci, din contră, va reduce TVA pe produse din carne, a declarat ministrul economiei Mihály Varga, citat de Portfolio.hu.

Performanţele economice mai bune de anul viitor fac realist obiectivul guvernului de a cheltui mai mult decât anul acesta pe sănătate, educaţie şi siguranţă socială, a explicat Varga la un post public de radio, asigurând că niciunui sector nu-i va fi mai greu în 2014 în raport cu anul acesta.

„La planificarea bugetului pornim cu ideea că niciunui sector nu trebuie să-i fie mai rău în comparaţie cu 2013“, a spus ministrul. El a respins criticile că guvernul este exagerat de optimist în privinţa bugetului de anul viitor, menţionând că perspectiva unei creşteri economice de 2% în 2014 după un avans de 1% anul acesta este, de asemenea, una realistă. Cabinetul se aşteaptă ca veniturile din încasarea TVA să fie mai mari, ca şi cele din accize, şi ca registrele contabile online să „înălbească“ economia.

Varga a atras atenţia că principalii parteneri europeni de export ai Ungariei înregistrează şi ei creşteri economice moderate, iar forţa pieţelor de export impulsionează şi economia ungară. Totodată, guvernul se aşteaptă ca veniturile reale ale populaţiei să crească anul acesta, avansul estimat pentru semestrul doi fiind de 4-5%, ceea ce va sprijini vânzările de retail.

Ministrul consideră că scutirile de taxe, sistemul impozitului unic pe venit şi faci­lităţile fiscale legate de copii vor duce, de asemenea, la un consum mai mare.

Varga notează că bugetul de anul viitor va fi unul la limită, prevăzând un deficit de 2,9% din PIB, adică foarte aproape de limita de 3% stabilită prin tratatul UE, şi o inflaţie de 2,4%, dar asigură că rezervele ridicate vor aduce o siguranţă mai mare.

Rezervele generale ale Ungariei se vor situa la 100 miliarde de forinţi (333,7 milioane euro), aceeaşi sumă urmând să intre şi în Fondul Naţional de Protecţie, ceea ce va fi suficient pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute.

Portfolio.hu subliniază că rezervele de anul viitor vor fi mai mici decât cele de anul acesta (rezerve generale de 400 miliarde forinţi şi 100 miliarde forinţi în Fondul de Protecţie).

Parlamentul va începe dezbaterile privind proiectul de buget pe 30 septembrie.

Numărul de angajaţi din Ungaria a revenit la nivelurile anterioare crizei

Numărul de angajaţi din Ungaria a revenit la nivelurile de dinaintea crizei economice globale, dar la aceasta s-a ajuns mulţumită programelor de muncă ale guvernului şi numărului tot mai mare de unguri care lucrează în străinătate, potrivit unui raport al băncii centrale ungare, preluat de Portfolio.hu. Pe de altă parte, rata angajării din sectorul privat este sub nivelurile anterioare crizei, cu toate că firmele au redus programul de lucru pentru a evita disponibilizările.

Situaţia privind şomajul din sectorul privat nu se va îmbunătăţi prea curând deoarece companiile mai întâi vor mări programul de lucru şi abia apoi vor efectua angajări noi.

Economiştii băncii estimează că anul acesta şi anul viitor rata şomajului se va situa la 10%, deoarece piaţa nu poate absorbi forţa de muncă nouă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO