Business Internaţional

Ungaria reduce de la 1 noiembrie preţurile energiei cu 11%

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că 2014 va fi anul luptei pentru apărarea reducerii preţurilor utilităţilor pentru gospodării, iar alegerile vor fi terenul de luptă

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că 2014 va fi anul luptei pentru apărarea reducerii preţurilor utilităţilor pentru gospodării, iar alegerile vor fi terenul de luptă

Autor: Bogdan Cojocaru

16.10.2013, 19:46 1415

Ungaria continuă campania de ieftinire a serviciilor de utilităţi pentru populaţie, pe care a promis că le va face afaceri nonprofit, şi va reduce începând cu 1 noiembrie preţurile gazelor naturale, electri-cităţii şi încălzirii cu 11%, scrie Portfolio.hu.

Decizia privind noua reducere a preţurilor introdusă de partidul de guvernământ Fidesz a fost aprobată de parlament cu 311 de voturi pentru şi doar 16 împotrivă. Parla­mentul este dominat de membrii partidului aflat la guvernare. Iefti­nirea vine după o reducere ase­mănătoare efectuată pe 1 ianuarie.

Rezultatul este că preţurile energiei pentru locuinţe vor fi cu 20% mai mici decât în urmă cu un an. Parlamentul a aprobat, de asemenea, o lege care forţează furnizorii universali de gaze natu­rale să absoarbă costurile inspec­ţiilor privind siguranţa conexiunilor dintre conductele de gaze şi echipamentul consumatorului final.

Fidesz vrea să cimenteze în Constituţie reducerea preţurilor la utilităţi şi analizează posibilităţile legale în acest sens. Dacă va reuşi, preţurile vor putea fi majorate doar de parlament.

Premierul Orban a declarat că 2014 va fi anul luptei pentru apă­rarea reducerii preţurilor utilităţilor pentru gospodării, iar alegerile vor fi terenul de luptă. 

Furnizorii de utilităţi se plâng că tăierile de preţuri le vor provoca pierderi şi-i obligă se renunţe la afa­ceri. Guvernul cu tentă naţionalistă şi-a făcut o tradiţie din naţionali­zarea afacerilor din sec­toarele stra­tegice pentru economie. În alegerile din primăvară Orban va încerca să câştige un nou mandat de premier.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO