Business Internaţional

Ungaria ştie să-şi protejeze petrolul - a răscumpărat pachetul de 21% al MOL pe care OMV îl vânduse ruşilor

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2011, 17:00 1134

Ungaria a răscumpărat pachetul de 21,2% pe care ruşii de laSurgutneftegas ajunseseră să-l controleze din companie în urma uneitranzacţii cu austriecii de la OMV.

"Azi, Ungaria a răscumpărat pachetul de 21,2% din MOL de laruşi. A fost mai mult decât o achiziţie, a fost o luptă grea. Dinpunct de vedere strategic naţional, am reuşit să aducem una dintrecele mai importante corporaţii în mâini sigure", a spus primulministru ungar, Viktor Orban, citat de Reuters.

Întreaga tranzacţie s-ar putea ridica la circa 2,6 miliarde dedolari, ţinând cont de preţurile de tranzacţionare de azi.

Ruşii au ajuns să controleze un pachet de 21% din acţiunilegrupului MOL în 2009, când austriecii de la OMV au decis să renunţela lupta de preluare a MOL vânzându-şi pachetul de acţiuni cătreSurgutneftegaz. Din această tranzacţie, OMV a încasat la momentulrespectiv 1,4 miliarde de euro, de peste două ori mai mult faţă depreţul de tranzacţionare din ziua respectivă. Din acel moment, MOLa dus o luptă continuă cu ruşii de la Surgutneftegaz, o companiedespre care se afirmă că este direct controlată de Kremlin. Astefl,ruşilor le-a fost interzis accesul în cadrul adunărilor generaleale acţionarilor în contextul în care aceştia au refuzat să-şiprezinte concret structura acţionariatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO