Business Internaţional

Ungaria va înfiinţa o companie naţională nonprofit de utilităţi publice

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

30.09.2014, 00:03 459
Guvernul Ungariei a anunţat că va înfiinţa o companie naţională de utilităţi publice, sector în prezent dominat de jucători străini, despre care spune că va oferi servicii de calitate la preţuri competitive pentru a atrage clienţii companiilor rivale.

Compania controlată de guvern va deveni operaţională până în luna martie 2015 şi nu va avea ca scop obţinerea de profit, a declarat Janos Lazar, şeful cabinetului premierului Viktor Orban, citat de Portfolio.hu.

Noul furnzior va oferi iniţial servicii de distribuţie de gaze naturale, energie electrică şi apă caldă către locuinţe, iar până la sfârşitul anului viitor se va ocupa şi de alimentarea cu apă potabilă, de canalizare şi de colectarea deşeurilor, a spus Lazar.

El a adăugat că guvernul nu va recurge la măsuri administrative pentru a forţa competitorii să iasă de pe piaţa maghiară, notează Budapest Business Journal.

Din 2010, de când a preluat din nou puterea, premierul Orban a dus o campanie de preluare a controlului sectoarelor strategice pentru economie, cum ar fi cel energetic şi al transportului feroviar. În aprilie guvernul maghiar a achiziţionat participaţia majoritară la furnziorul de gaze naturale Fogaz de la compania germană de utilităţi RWE. Cea mai recentă achiziţie a guvernului a fost o participaţie la divizia locală a producătorului canadian de echipament feroviar Bombardier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO