Business Internaţional

Ungaria va reduce preţurile la energie şi încălzire cu 10% pentru consumatorii casnici începând din ianuarie

Ungaria va reduce preţurile la energie şi încălzire cu 10% pentru consumatorii casnici începând din ianuarie

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

14.12.2012, 00:02 456

Ungaria va reduce preţurile la energie şi încălzire cu 10% pentru consumatorii casnici începând din ianuarie, scrie Thomson Reuters. Aproape patru milioane de gospodării vor beneficia de preţurile mai scăzute prin această măsură, al cărei cost va fi suportat de firmele de utilităţi, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Andras Giro-Szasz.

Majoritatea companiilor de utilităţi din Ungaria sunt deţinute de grupuri străine precum RWE, E.ON (Germania), GDF şi EDF (Franţa). Acestea au obţinut profit de 350% faţă de investiţia iniţială din 1995, când sectorul energetic ungar a fost privatizat, a adăugat Giro-Szasz.

Premierul Viktor Orban, al cărui sprijin în rândul alegătorilor a suferit din cauza austerităţii economice şi a ratei ridicate a şomajului, a declarat anterior că vrea să transforme furnizarea de energie către gospodării într-o "activitate non-profit".

Încercând să menţină deficitul bugetar scăzut în contextul unei recesiuni economice, guvernul lui Orban a majorat deja impozitul pe profit la 50% în cazul companiilor din energie, deşi acestea pot obţine deduceri dacă fac investiţii. Analiştii avertizează însă că furnizorii nu-şi vor putea acoperi pierderile prin încasări din restul pieţei de energie, ceea ce va face investiţiile imposibile şi ar putea periclita securitatea alimentării cu energie pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO