Business Internaţional

Uniunea Europeană creează un grup de lucru în domeniul medicamentelor împotriva Zika

Uniunea Europeană creează un grup de lucru în domeniul...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

08.02.2016, 19:23 61

Din grup fac parte specialişti în domeniile conceperii de vaccinuri şi al bolilor infecţioase, a anunţat AEM într-un comunicat, avertizând asupra unei "extinderi a crizei în domeniul sănătăţii publice", potrivit AFP.

"Agenţia încurajează producătorii de medicamente să contacteze AEM în cazul în care desfăşoară proiecte în acest domeniu. AEM este disponibilă de asemnea unor companii care preconizează că vor lucra la elaborarea unor vaccinuri experimentale şi oferă consiliere ştiinţifică şi în domeniul reglementării", anunţă Agenţia într-un comunicat, potrivit Reuters.

O serie de societăţi specializate în biotehnologie, dar şi o serie de laboratoare, inclusiv Sanofi, s-au lansat într-o adevărată cursă vizând producerea unui vaccin.

Transmis - la fel ca dengue şi chikungunya - de către ţânţari din genul Aedes, extrem de răspândiţi în zona dintre tropice, Zika - un virus susceptibil de antrenarea unor malformaţii congenitale - se propagă în mod rapid, potrivit Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (PAHO).

Cercetătorii sunt relativ dezarmaţi în faţa acestui virus, despre care se cunosc puţine lucruri, ceea ce le complică sarcina.

O răspândire a virusului Zika în America Latină şi Caraibe a coincis cu o creştere puternică a cazurilor de microcefalie la bebeluşi - au capul sau creierul neobişnuit de mici, ceea ce poate conduce la deces sau dizabilitate.

Nicio dovadă ştiinţifică nu s-a descoperit, până în prezent, care să demonstreze că Zika provoacă microcefalia, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că "suspectează puternic" o legătură în acest sens şi a declarat Zika drept "o urgenţă în domeniul sănătăţii publice de amploare internaţională".

Deocamdată nu există vreun tratament sau vaccin împotriva virusului care, la cele mai multe persoane, provoacă simptome moderate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO