Business Internaţional

Uniunea Europeană ia măsuri de combatere a schemelor prin care multinaţionalele evită plata taxelor

Uniunea Europeană ia măsuri de combatere a schemelor...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2017, 00:03 815
Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi în Malta, au convenit noi măsuri de eliminare a unor portiţe fiscale care permit multinaţionalelor care operează atât în ţări UE, cât şi non-UE să plătească taxe mai mici sau deloc, scrie Deutsche Welle.

În vizor au fost luate practici prin care companiile îşi transferă profiturile din jurisdicţii cu taxe ridicate în unele cu taxe scăzute cu ajutorul unor „trucuri“ contabile.

Iniţiativa survine pe fondul nemulţumirii publice în creştere cu privire la evitarea plăţii taxelor de către multinaţionale. Schemele utili­zate în acest sens de Apple, Amazon, Google, Starbucks şi alte companii, toate legale potrivit legislaţiei actuale, au generat presiuni pentru adoptarea unor reglementări la nivelul UE pentru eliminarea portiţelor. „Acesta este un nou succes în campania noastră pentru o impozitare mai corectă“, a declarat Pierre Mos­covici, comisarul european pentru economie. „Încet-încet eliminăm canalele utilizate de anumite companii pentru a evita plata taxelor“.

Măsurile se adaugă unui pachet similar adoptat de guvernele ţărilor membre UE în vara anului trecut, me­nit să creeze un sistem de impo­zitare mai eficient în sectorul corpo­ratist din interiorul blocului. Potrivit unei estimări, din cauza fraudei fiscale din sector între 50 şi 70 mld. euro pe an nu sunt adăugate fondurilor publice UE.

Dar dacă cetăţenii europeni speră ca guvernele lor să obţină venituri im­portante, având astfel mai mulţi bani de cheltuit pe lucrări publice, aceştia ar putea fi dezamăgiţi pentru că noile reglementări nu vor intra în vigoare mai devreme de 2020. În anumite ca­zuri, acestea se vor putea aplica din 2022.

Astfel, companiile au suficient timp la dispoziţie pentru a pune la punct noi strategii de evitare a taxelor.

Miniştrii de finanţe au ajuns de asemenea la un compromis privitor la criteriile folosite pentru definirea unui paradis fiscal. Încercările de creare a unei liste comune a jurisdicţiilor care nu cooperează au eşuat până acum.

Sancţiuni ar putea fi impuse ţărilor incluse pe listă, listă care ar trebui finalizată până la sfârşitul acestui an.

 Până acum au fost trimise scrisori către 92 de ţări, inclusiv SUA, pentru lansarea unei verificări a practicilor care ar putea fi văzute ca a facilita evitarea plăţii taxelor.

La insistenţa miniştrilor de finanţe ai mai multor jurisdicţii din UE cu taxe scăzute, miniştrii au convenit că ţările cu rate zero nu vor fi considerate automat drept paradisuri fiscale. Rata zero va constitui doar un semnal pentru o examinare mai atentă a regulilor fiscale ale jurisdicţiilor.

„Este bine că UE acceptă acum că o rată zero a taxelor este problematică, a declarat Oxfam, însă în lipsa unei totale interziceri a unei astfel de rate „jurisdicţii ca Bahamas ar putea scăpa prin plasă“.

„Criteriile de identificare a paradisurilor fiscale sunt o glumă proastă: o ţară care permite transferul de profituri de către companii şi scuteşte aceste profituri de taxe nu va fi automat considerată un paradis fiscal“, arată Sven Giegold, membru al Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO