Business Internaţional

Uniunea Europeană l-a felicitat pe Sebastian Kurz pentru victoria din alegerile parlamentare şi şi-au manifestat reţinerea faţă de posibilitatea ca formaţiunea de extremă-dreapta să intre la guvernare. "Nu urmărim aceeaşi linie din punct de vedere politic, nu a fost niciodată cazul şi nu va fi."

Uniunea Europeană l-a felicitat pe Sebastian Kurz pentru...

Autor: Andrei Ionascu

16.10.2017, 16:01 546

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană l-au felicitat, luni, pe Sebastian Kurz pentru victoria în cadrul alegerilor parlamentare din Austria, dar şi-au manifestat reţinerea faţă de posibilitatea ca formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii să intre la guvernare, relatează Reuters.

Partidul Popular (OVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, se clasează pe primul loc, cu un scor cuprins între 30 şi 33% dintre voturi în cadrul scrutinului de duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul Libertăţii (FPO) a obţinut 27,6% dintre voturi. Popularitatea formaţiunii eurosceptice de extremă-dreapta a crescut în urma crizei migraţiei din 2015, care a afectat şi Austria.

"Nu am nicio problemă cu Sebastian Kurz ca persoană. Nu urmărim aceeaşi linie din punct de vedere politic, nu a fost niciodată cazul şi nu va fi", a spus ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn.

Asselborn a avertizat Austria să nu coalizeze cu facţiunile eurosceptice din Europa, inclusiv cu guvernul Ungariei. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, trei sferturi dintre cetăţenii austrieci vor rămânerea în Uniunea Europeană.

În 2016, Partidul Libertăţii a solicitat un referendum privind ieşirea din Blocul comunitar. Între timp, formaţiunea şi-a atenuat retorica anti-UE, dar continuă să ceară ca anumite state să părăsească zona euro, iar Austria să contribuie cu mai puţin la bugetul comun al UE.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, este prietenul său.

"Suntem fericiţi că un partid înfrăţit cu al nostru a câştigat alegerile ... şi suntem bucuroşi că a câştigat candidatul care, în multe cazuri, a avut poziţii similare privind migraţia cu guvernul ungar", a spus Szijjarto.

Peter Szijjarto se aşteaptă ca statele din estul UE care au politică antiimigraţie - Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă - să colaboreze mai îndeaproape cu Austria, ceea ce ar accentua divizarea Est-Vest din Blocul comunitar.

Sebastian Kurz a urcat rapid pe scara politică austriacă, intrând în guvern în 2013 ca ministru de Externe, la doar trei luni după ce fusese ales în Parlament. Kurz s-a poziţionat ca un sceptic fervent al extinderii proiectului european şi nu s-a temut să critice eşecul UE după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO