Business Internaţional

Uniunea Europeană propune Turciei cooperare privind imigraţia, inclusiv deportări din România

Uniunea Europeană propune Turciei cooperare privind...

Autor: Mihai Draghici

06.10.2015, 17:30 320

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a propus preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, un plan privind intensificarea cooperării în domeniul imigraţiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptaţi de România, Bulgaria şi Grecia.

Jean-Claude Juncker i-a prezentat lui Recep Tayyip Erdogan un proiect de plan privind gestionarea crizei imigraţiei, conform unui comunicat oficial.

Planul de acţiune, ce reflectă acordul dintre UE şi Turcia în sensul accelerării cooperării pentru gestionarea fluxurilor de imigranţi şi refugiaţi, abordează şi intensificarea dialogului UE-Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor, precum şi instrumente pentru furnizarea de asistenţă financiară Turciei.

Conform documentului, Uniunea Europeană ar urma să ofere un miliard de euro, în perioada 2015-2016, pentru a ajuta Turcia să facă faţă valului de refugiaţi sirieni şi irakieni. În plus, Uniunea Europeană va susţine cooperarea între statele membre şi Turcia pentru organizarea de patrule maritime comune şi pentru coordonarea operaţiunilor de repatriere în ţări de origine sigure. Bruxellesul va susţine cooperarea cu Turcia în domeniul schimburilor de informaţii despre combaterea traficului de persoane.

În schimb, Turcia ar urma să intensifice operaţiunile de interceptare a imigranţilor, prin achiziţionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare şi prin cooperarea cu autorităţile elene.

În plus, Turcia ar urma să "intensifice cooperarea şi să accelereze procedurile pentru readmiterea imigranţilor clandestini care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au fost interceptaţi de autorităţile din România, Grecia şi Bulgaria după ce au trecut pe teritoriul turc, în conformitate cu obligaţiile de readmisie stabilite", precizează comunicatul Comisiei Europene.

Turcia va trebui "să intensifice cooperarea cu autorităţile din Grecia şi Bulgaria pentru a bloca imigraţia ilegală la frontierele comune, prin implementarea în mod eficient a acordului tripartit semnat în mai 2015".

Uniunea Europeană se confruntă cu un aflux masiv de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO