Uniunea Europeană şi Marea Britanie au iniţiat negocierile formale pe tema Brexit

19 iun 2017 Autor: Mihai Draghici - Mediafax

Uniunea Europeană şi Guvernul de la Londra au iniţiat luni negocierile pe tema Brexit, care iniţial se vor concentra pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, iar, în etapa a doua, pe viitoarea relaţie bilaterală.

Negocierile "încep într-o atmosferă pozitivă şi constructivă", a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, citat de BBC News online.

"Sperăm să construim un parteneriat puternic şi special" al Marii Britanii cu Uniunea Europeană, a spus David Davis.

Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene, a declarat că se vor stabili priorităţile şi calendarul negocierilor. Printre subiectele abordate se vor număra statutul imigranţilor, restanţele Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană, estimate la câteva zeci de miliarde de euro, şi frontiera între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, stat membru UE.

Iniţial, negocierile se vor concentra pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar, în etapa a doua, pe viitoarea relaţie bilaterală.

Principala miză a negocierilor va fi dacă Marea Britanie va putea menţine - şi în ce condiţii - accesul la piaţa Uniunii Europene.

 
Cuvinte cheie:
UE
, M.BRITANIE
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide