Business Internaţional

​Unul din marile mistere ale pieţei americane de titluri de trezorerie a fost elucidat după 41 de ani

​Unul din marile mistere ale pieţei americane de...

Autor: CătăIina Apostoiu

17.05.2016, 22:08 1504

Trezoreria americană a făcut recent publice deţinerile Arabiei Saudite de titluri de datorie americane, punând capăt unei vechi politici de secretizare a cifrelor, relatează Bloomberg.

Astfel, deţinerile celui mai mare exportator de petrol al lumii de titluri americane de trezorerie se ridicau la 116,8 miliarde de dolari în martie, în creştere de la 82,7 miliarde de dolari cu doi ani în urmă.

Regatul se numără printre cei mai mari deţinători străini de titluri americane de datorie. China deţine titluri de 1.200 de miliarde de dolari, şi Japonia 1.100 miliarde de dolari din piaţa de 13.400 miliarde de dolari a titlurilor de trezorerie americane.

SUA au ţinut deţinerile monarhiei secrete din 1974. Acum, problema deţinerilor saudite câştigă în importanţă în condiţiile în care monarhia resimte presiuni fiscale de pe urma prăbuşirii preţurilor petrolului din 2014 şi războaielor costisitoare din Orientul Mijlociu.

“Este o informaţie foarte valoroasă. Cele două ţări sunt aliate. Secretizarea deţinerilor ţine de această relaţie”, afirmă John Hermann, de la Mitsubishi UFJ Securities din New York.

În ultimul an, Arabia Saudită şi-a utilizat 16% din rezervele valutare pentru a acoperi cel mai mare deficit bugetar dintr-un sfert de secol. Semnele de presiune generează temeri legate de potenţiala influenţă a Arabiei Saudite asupra celei mai mari şi mai importante pieţe de obligaţiuni a lumii.

Totuşi, cifra anunţată ar putea duce mai multe semne de întrebare decât răspunsuri pentru că aceasta reprezintă numai aproximativ 20% din rezervele valutare de 587 miliarde de dolari ale Arabiei Saudite, iar băncile centrale îşi deţină aproximativ două treimi din rezerve în dolari, potrivit datelor FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO