Business Internaţional

Unul dintre ce mai mari miliardari ruşi, pus sub arest la domiciliu. Afacerea lui a pierdut 2,5 mld. dolari în câteva ore

Unul dintre ce mai mari miliardari ruşi, pus sub arest...

Autor: Luciana Georgescu

17.09.2014, 15:59 1355

Vladimir Yevtushenkov, unul dintre cei mai mari miliardari ai Rusiei, a fost pus sub arest la domiciliu marţi seară, sancţiune care a provocat companiei pe care o controla pierderi de 2,5 miliarde de dolari pe bursă în mai puţin de o zi, scrie Associated Press.

Vladimir Yevtushenkov, care are o avere estimată la 9 miliarde de dolari potrivit publicaţiei Russian Forbes, a fost pus sub arest la domiciliu marţi seară, într-un proces de spălare de bani, situaţie comparată cu o intervenţie guvernamentală din 2003 asupra companiei petroliere Yukos.

Preţul acţiunilor Sistema, companie condusă de Yevtushenkov, a scăzut cu 38% pe Bursa din Moscova, ceea ce a condus la un declin al valorii de piaţă de peste 2,5 miliarde de dolari în mai puţin de o zi. În cursul dimineţii de miercuri, MICEX a oprit tranzacţionarea acţiunilor Sistema din cauza pierderilor înregistrate.

Sistema controlează MTS, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, grupul petrolier Bashneft, precum şi alte active profitabile. Capitalizarea MTS a scăzut cu 9%. Bursa de la Moscova a oprit şi tranzacţionarea acţiunilor Bashneft, după un declin de 23%, consemnat miercuri după-amiază.

Confederaţia Oamenilor de Afaceri şi a Industrialiştilor din Rusia, un grup format din cei mai bogaţi ruşi, a semnat o petiţie care solicită eliberarea pe cauţine a lui Yevtushenkov şi retragerea acuzaţiilor ca fiind nefondate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO