Business Internaţional

Va esua sistemul valutar mondial bazat pe moneda americana?

Va esua sistemul valutar mondial bazat pe moneda americana?
30.10.2008, 15:50 98

Sistemul valutar postbelic, cunoscut drept modelul Bretton Woods, era de asemenea un sistem bazat pe etalonul aur-moneda. Dupa razboi, in conditiile in care Europa si Japonia se aflau in ruina, dolarul american ramasese singura moneda de statura internationala raportata la aur. In timp, celelalte tari au inceput sa-si raporteze monedele la dolar, in aceeasi maniera in care planetele graviteaza in jurul soarelui, scrie Pravda.ru.
Intentiile bune nu sunt insa suficiente in incercarea de a administra evolutia unei monede. De aceea, cei care doresc crearea unui nou sistem valutar de referinta va trebui sa fie familiarizati foarte bine cu mecanismele de constructie si mentinere a etalonului aur-moneda. Fara asemenea cunostinte intregul experiment de creare a unui sistem nou s-ar putea transforma intr-o tragedie.
Se poate observa ca, cel putin formal, toate mecanismele de schimb valutar - asa cum sunt ele folosite din Hong Hong pana in Estonia - functioneaza foarte bine. Totusi, mecanismele informale - pargiile valutare folosite in trecut, mai ales de statele sud-est asiatice - incep sa iasa la suprafata din ce in ce mai des. Si asta in conditiile in care o moneda raportata la aur trebuie sa evolueze exact in aceeasi maniera ca o "moneda fabricata din aur", spun expertii.
Mecanismele de schimb valutar functioneaza deoarece sunt bazate pe un principiu extrem de simplu: raportul dintre cerere si oferta. Cand valoarea unei monede este putin peste tinta stabilita, cei care controleaza mecanismele intervin pentru a pompa o cantitate mare de bani pe piata, lucru ce tinde sa conduca la o depreciere a valorii acesteia. In momentul in care valoarea este sub tinta stabilita, banii sunt retrasi de pe piata pentru a genera o apreciere a monedei.
Unul dintre motivele pentru care in 1971 a fost reformat sistemul Bretton Woods este acela ca nu era un mecanism formal, legat de un sistem de coordonare global.
De fapt acesta avea mai multe elemente in comun cu mecanismele informale ad-hoc, care au esuat in mod spectaculos la sfarsitul anilor '90. Aflandu-se intr-un contrast evident cu sistemul de ajustare automata a cantitatii de moneda existenta pe piata, nu este foarte dificil de inteles de ce etalonul aur-moneda a esuat rapid.
In acel moment nu a contat nici macar faptul ca Statele Unite detineau rezerve uriase de aur. In 1942, guvernul american detinea 78% din aurul aflat in proprietatea guvernelor din intreaga lume si 52% din cantitatea totala de aur existenta in lume. Acestea sunt probabil cele mai ridicate proportii inregistrate vreodata in istorie.
Mecanismul de control al unui sistem valutar bazat pe etalonul aur-moneda este similar unuia care nu tine cont de evolutia metalului pretios, trebuind sa opereze prin intermediul ajustarii raportului dintre cerere si oferta. Este evident insa ca metalul, aflat de cele mai multe ori intr-un depozit, nu poate asigura aceasta operatiune de ajustare, care intra astfel in sarcina unor manageri valutari bine pregatiti.
Intre timp, guvernul Statelor Unite a vandut o buna parte din rezervele uriase de metal pretios.
Autoritatile americane au incercat prin aceasta miscare sa mentina legatura stransa dintre dolar si aur. Actiunea a fost insa, intr-o terminologie moderna, o "interventie sterila".
Si asta in conditiile in care guvernul american nu a redus cantitatea de moneda existenta pe piata, miscare care ar fi fost intreprinsa in cazul existentei unui mecanism valutar formal bazat pe reechilibrarea cererii si ofertei.
Iar fara aceasta reducere a cantitatii de moneda valoarea dolarului nu a putut fi sustinuta in mod eficient.
Aceasta incercare de ajustare ad-hoc a valorii monedei americane poate fi comparata cu experienta anterioara Bancii Angliei.
Sistemul american a esuat dupa doar 30 de ani, cu toate ca Statele Unite au pornit in aceasta cursa avand rezerve uriase de aur. In 1910 Banca Angliei reusea inca sa mentina un sistem valutar bazat pe etalonul aur-moneda pe care il instaurase cu mai bine de 300 de ani in urma.
Institutia folosea insa un sistem de ajustare similar celui din prezent, fara a avea nevoie de cantitati impresionante de aur.
La inceputul secolului trecut autoritatile din Marea Britanie detineau 4% din rezervele de aur detinute de guvernele din intreaga lume si doar 1% din aurul existent in lume. Diferenta dintre Marea Britanie si Statele Unite a constat insa in competenta celor care administrau sistemul financiar. Totusi, cele doua razboaie mondiale si speculatiile monetare de dupa Marea Criza au pus capat acestui sistem. Existenta unor manageri competenti ai sistemului valutar este vitala pentru ca un model bazat pe etalonul aur-moneda sa reuseasca. In caz contrar orice incercare de a crea un astfel de sistem este sortita esecului. Si asta in conditiile in care volumul aurului detinut de trezorerii este irelevant.
Intr-adevar, in momentul in care managerii valutari din tarile emergente precum Rusia, China, Coreea sau Emiratele Arabe Unite vor fi familiarizati complet cu aceasta tehnica a mecanismului de ajustare a schimburilor valutare aceste state isi vor putea pune in practica planurile privind crearea unui nou sistem valutar mondial.
Iar tara care va implementa un sistem bazat pe etalonul aur-dolar, dar va mentine un control strict asupra raportului dintre cerere si oferta prin intermediul managerilor valutari, ar putea detine moneda internationala a viitorului.
Sistemul financiar se va schimba din temelii
 
  • Mecanismul de control al unui sistem valutar bazat pe etalonul aur-moneda este similar unuia care nu tine cont de evolutia metalului pretios, trebuind sa opereze prin intermediul ajustarii raportului dintre cerere si oferta.
  • Metalul, aflat de cele mai multe ori intr-un depozit, nu poate asigura aceasta operatiune de ajustare, care intra astfel in sarcina unor manageri valutari bine pregatiti.
  • Existenta unor manageri competenti ai sistemului valutar este vitala pentru ca un model bazat pe etalonul aur-moneda sa reuseasca.
  • Tara care va implementa un sistem bazat pe etalonul aur-dolar, dar va mentine un control strict asupra raportului dintre cerere si oferta prin intermediul managerilor valutari, ar putea detine moneda internationala a viitorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO