Business Internaţional

Valoarea locuintelor din Statele Unite a scazut dramatic cu 3.300 de miliarde de dolari

03.02.2009, 17:37 16

Piata rezidentiala americana a pierdut 3.300 de miliarde de dolari (2.592 mld. euro) din valoare anul trecut, iar aproape unul din sase proprietari avea datorii ce depaseau valoarea proprietatii detinute, in conditiile in care economia a intrat in recesiune, conform datelor Zillow.com, citate de Bloomberg.

Pretul mediu estimat al locuintelor a scazut cu 11,6% in 2008, pana la 192.119 dolari, iar proprietarii de locuinte au pierdut 1.400 mld. dolari din valoarea caselor numai in trimestrul al patrulea, indica datele Zillow.com.
"Este dificil de anticipat cand va atinge piata rezidentiala cel mai scazut nivel", a declarat Stan Humphries, vicepresedinte al Zillow.
Economia Statelor Unite a inregistrat cel mai dramatic declin din anul 1982 in trimestrul patru, contractandu-se intr-un ritm anual de 3,8%. Numarul record de cazuri de prescrieri de ipoteci a impins preturile in jos, in conditiile cresterii ratei somajului. Peste 2,3 milioane de proprietati au primit o notificare de default sau de scoatere la vanzare sau au fost preluate de catre creditori anul trecut, conform datelor RealtyTrac, un furnizor de date despre piata imobiliara. Piata a pierdut circa 6.100 mld. dolari din valoare din momentul in care aceasta a atins punctul maxim in cel de-al doilea trimestru al anului 2006, iar declinul inregistrat anul trecut a fost aproape de trei ori mai mare decat cel de 1.300 mld. dolari consemnat in anul 2007, conform datelor Zillow.
Valoarea proprietatilor s-a aflat in scadere timp de opt trimestre consecutive. In Manhattan, preturile locuintelor au scazut pentru prima data de cand Zillow a inclus zona in calculele sale, cu doi ani in urma.
Pretul mediu estimat din Manhattan a scazut cu 5,8%, pana la un nivel de 914.544 dolari. In Seattle si Portland, Oregon, valorile au scazut cu 12,1%, respectiv 11,7%, prima data cand cele doua orase au inregistrat un declin peste cel national, indica datele Zillow.
Peste 2,6 milioane de locuri de munca au fost eliminate in SUA in anul 2008, iar rata somajului a avansat pana la 7,2% in luna decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 16 ani, a anuntat Departamentul Muncii.
"Nesiguranta economica, prescrierile de ipoteci si standardele de creditare mai stricte contribuie la mentinerea pietelor dur afectate la un nivel scazut", a declarat Humphries.
Numarul celor cu datorii legate de proprietati ce depasesc valoarea acestora a crescut pana la 17,6%, de la 14,3% in trimestrul trei, conform datelor Zillow.
"Aceasta crestere va genera noi prescrieri de ipoteci si in acest fel vor creste stocurile, iar preturile vor scadea", a declarat Humphries.
Aproape 90% din cele 161 de zone metropolitane analizate de Zillow au indicat valori in scadere ale proprietatilor in trimestrul al patrulea, inclusiv Rochester, New York si Winston-Salem, California, zone in care preturile se mentinusera constante anterior, conform datelor Zillow. Preturile medii estimate au scazut cu 6,2% pana la 395.478 dolari in zona metropolitana New York-Northern New Jersey-Long Island.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO