Business Internaţional

Cea mai ”preţioasă” substanţă: sângele albastru: Familia regală britanică valorează 88 de miliarde de dolari

Cea mai ”preţioasă” substanţă: sângele albastru:...

Autor: Alex Ciutacu

25.11.2017, 07:00 1314

Valoarea monarhiei britanice este de 88 de miliarde de dolari, potrivit unui raport lansat săptămâna aceasta, cu ocazia celebrării a 70 de ani de căsnicie între Regina Elizabeta a II-a şi a Prinţului Philip, anunţă Forbes.

Firma de consultanţă în business Brand Finance calculează valoarea monarhiei britanice în fiecare an, estimând valoarea asset-urilor concrete deţinute de aceştia, cât şi a valorii impactului de brand, printre alte contribuţii mai puţin tangibile.

Această valoare nu include finanţele specifice ale reginei şi ale rudelor acesteia, familia Windsor, în calitate de cetăţeni privaţi. Numele reginei a apărut, de exemplu, în mijlocul scandalului recent denumit Paradise Paper, printre alte nume de companii care, în mod controversat, dar legal, utilizează conturi de tip offshore pentru a evita taxele.

Cercetarea documentată de Brand Finance arată că monarhia contribuie cu peste 2,4 miliarde de dolari, în fiecare an, la economia Marii Britanii.

În timp ce proprietăţile lor tangibile precum Palatul Buckingham, Colecţia Regală de artă, faimoasele Bijuterii ale Coroanei şi Ducatele de Lancaster şi de Cornwell, care valorează 33 de miliarde de dolari, raportul susţine că cel mai valoros „asset” al regalităţii este brandul. Valoarea adăugată pe care o aduce turismului, comerţului de business, şi chiar industriei de fashion, printre alte industrii, este calculată la 55 de miliarde de dolari.

„Sunt ca o campanie gigant de PR pentru Marea Britanie”, spune David Haigh, CEO al Brand Finance.

Impactul anual la nivelul turismului este estimat la 733 de milioane de dolari, iar creşterea de la nivelul comerţului care vine ca rezultat al misiunilor oficiale şi al excursiilor diplomatice conduse de diferiţi membri ai familiei ce reprezintă ţara peste hotare este estimat la 200 de milioane de dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO