Business Internaţional

Vânzările bolizilor de lux scad în China, după ce Partidul a interzis risipa din bani publici

Vânzările bolizilor de lux scad în China, după ce...

Autor: Marius Oncu

23.05.2013, 18:44 322

Declinul a fost de 3,4% în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, a declarat Cheng Xiaodong, şeful departamentului de monitorizare a preţurilor auto din cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Naţională şi Reformă, principalul organism de planificare economică din China.

"Este o perioadă specială, întrucât cererea pentru maşini de lux importate este limitată (de măsurile statului, n.r.). Preţurile maşinilor importate ar putea să scadă în continuare, iar cererea în viitor va veni mai ales din partea cumpărătorilor privaţi", a declarat Cheng, într-un interviu telefonic.

Cererea pentru maşini produse în afara Chinei - de obicei autovehicule de lux, din cauza unei taxe de import de 25% - a încetinit după ce preşedintele Xi Jinping a început o campanie pentru reducerea cheltuielilor extravagante ale angajaţilor publici şi companiilor de stat. Preţurile altor bunuri de lux, precum lichiorul Moutai şi ceaiul Longjing, au scăzut de asemenea în acest an.

Comisia Militară Centrală a Chinei a interzis, începând din mai, cumpărarea de maşini de lux.

Importurile excesive de anul trecut au pus, de asemenea, presiune asupra preţurilor, a declarat secretarul general al Asociaţiei Producătorilor Auto din China, Dong Yang.

Stocurile de maşini importate acopereau în martie vânzările pentru 2,39 luni, faţă de nivelul de 1,5 luni considerat normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO