Business Internaţional

Varşovia rămâne o ”problemă” pentru UE. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Polonia nu a propus nicio soluţie la preocupările privind statul de drept

Varşovia rămâne o ”problemă” pentru UE....

Autor: Andrei Ionascu

31.08.2017, 12:02 62

Timmermans, cel care conduce demersul UE de sancţionare a Poloniei întrucât guvernul este acuzat că a încălcat independenţa instanţelor, le-a transmis europarlamentarilor că executivul Blocului comunitar este pregătit să folosească toate instrumentele necesare pentru a asigura că Polonia nu se îndepărtează de valorile democratice.

"Rămânem deschişi dialogului şi soluţiilor constructive. Dar statul de drept face parte din valorile noastre şi din identitatea europeană. Comisia, Parlamentul şi Consiliul fac tot posibilul pentru a ajuta Polonia să rezolve situaţia actuală. Comisia este deschisă la dialog. Dar vom folosi orice instrument pe care îl avem atunci când separarea puterilor este pusă în pericol", a spus Timmermans în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.

Europarlamentarul polonez Marek Jurek i-a transmis lui Frans Timmermans că UE trebuie să respecte suveranitatea Poloniei atunci când decide măsuri împotriva ţării sale şi a amintit că nu există unanimitate în rândul statelor membre în această privinţă.

"Măsurile pe care le luaţi trebuie să fie implementate în baza legii. Comisia Europeană are dreptul să acuze Polonia sau oricare alt sat de încălcarea valorilor europene, dar trebuie să trimită o cerere către Consiliul UE şi să aştepte cu calmitate un verdict", a spus Jurek.

Marţi, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a declarat că reformele judiciare din Polonia nu respectă standardele Uniunii Europene şi a cerut suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul UE.

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avertizat autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE.

Ulterior, Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei, acordând un termen de 30 de zile Guvernului conservator de la Varşovia pentru a oferi clarificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO