Business Internaţional

Venezuela va lansa criptomoneda "petro" pentru a ocoli sancţiunile economice impuse de SUA

Venezuela va lansa criptomoneda "petro" pentru a ocoli...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

04.12.2017, 10:53 352

"Venezuela va crea o criptomonedă (…) petro, pentru a avansa în probleme de suveranitate monetară, pentru tranzacţii financiare şi pentru a depăşi blocada financiară", a declarat liderul de la Caracas.

Criptomoneda ar urma să se bazeze pe depozitele de petrol, gaze, aur şi diamante ale ţării, a adăugat Maduro.

Liderii opoziţiei au criticat anunţul făcut de Maduro, afirmând că o astfel de măsură ar necesita aprobarea Congresului de la Caracas, iar unii şi-au exprimat neîncrederea în posibilitatea ca acest proiect să se materializeze.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

Pe 31 iulie, Statele Unite au impus sancţiuni juridice şi financiare contra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, catalogat drept "dictator".

În condiţiile unei crize economice şi politice profunde, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză publicată în luna august de agenţia de ştiri Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO