Business Internaţional

Venitul universal de bază în UE, soluţie pentru ieşirea din criza umanitară, economică şi a euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Tudor

16.04.2014, 00:03 1640

Elveţienii vor organiza în acest an un referendum pentru introducerea venitului de bază necondiţionat, o sumă de bani pe care o primeşte fiecare cetăţean indiferent de situaţia materială sau dacă are sau nu un loc de muncă, iar dacă măsura va fi inclusă în constituţia ţării, cetăţenii Elveţiei vor fi mai bogaţi cu 30.000 de franci (circa 24.600 euro) pe an.

Elveţia nu este singura ţară care ar putea introduce acest program, al cărui principal scop este eliminarea săraciei. Spaniolii sunt la faza în care strâng semnături pentru organizarea unui referendum privind introducerea venitului universal.

Un demers similar a fost iniţiat şi la nivel european, însă s-a încheiat fără succes. Discuţiile continuă însă în contextul în care unii observatori consideră că Europa trece printr-o criză umanitară în care prăpastia dintre bogaţi şi săraci de adânceşte, iar calitatea de „protector” al Uniunii Europene păleşte. Ei spun că legislaţia UE permite introducerea venitului de bază. Un astfel de program ar putea fi finanţat printr-un sistem de taxe aplicat la nivel european cum ar fi TVA sau taxe pe bunurile de lux şi tranzacţiile financiare.

Comitetul Economic şi Social European (CESE), un organism consultativ pe lângă Parlamentul European şi Comisia Europeană, a readus recent în atenţie acest subiect într-o conferinţă la care au participat mai mulţi susţinători ai ideii. „Cred că trebuie să privim venitul de bază necondiţionat ca pe o cale spre emancipare, libertate şi echitate socială, nu doar ca pe o modalitate de a elimina sărăcia. Discuţiile privind venitul de bază necondiţionat trebuie înţelese în contextul transformărilor care au loc la nivel global, unde inegalitatea devine ne­sus­tenabilă, iar economiile europene se transformă în economii «rentiere» în care plutocraţia (exercitarea puterii de către cei bogaţi - n.red.), un grup restrâns, face bani folosind sistemul în timp ce marea masă a «precariatului» (joc de cuvinte format din proletariat şi precaritate) se confruntă cu scăderea salariilor, instabilitatea locurilor de muncă şi pierderea drepturilor. Aceştia din urmă devin din cetăţeni simpli rezidenţi. Este o situaţie unică”, a explicat economistul britanic Guy Standing, citat de EurActiv.

El consideră că o astfel de iniţiativă ar trebui implementată în ţările cele mai sărace din Europa de Sud şi de Est şi în cele care au fost cel mai puternic lovite de criză şi că ar putea reduce migraţia, precum cea a bulgarilor şi românilor.

„Nu cred în controlarea migraţiei. Nu cred că este bine, dar cred că dacă am avea un venit de bază în Bulgaria, România sau Grecia, am putea limita pericolul migraţiei în anumite părţi din Europa.”

 

Europa traversează o criză umanitară

Susţinătorii implementării venitului de bază necondiţionat consideră că, pentru a fi echitabil şi eficient, programul ar trebui aplicat în toate cele 28 de state membre ale UE, notează EurActiv. „Europa se confruntă cu o criză umanitară. M-am săturat să tot aud de criza eco­nomică şi financiară, când suntem în plină criză socială şi societală, o recesiune profundă în care cei mai vulnerabili sunt loviţi cel mai puternic”, afirmă Amana Ferro, reprezentanta asociaţiei europene de luptă împotriva sărăciei EAPN.

Filozoful belgian Philippe Van Parijs susţine că este important ca UE să fie percepută de oameni ca o uniune care protejează, „nu doar ca una care elimină protecţia pentru a promova productivitatea şi câştigul într-un mod foarte inechitabil.” Venitul de bază necondiţionat ar ajuta UE să depăşească criza financiară şi să salveze moneda europeană.

 

Fezabilitatea unui astfel de sistem în Europa

„Sistemul venitului necondiţionat ar fi foarte greu de aplicat la nivel naţional. Ar fi discriminaţi cei care nu deţin cetăţenia ţării respective, ceea ce legislaţia UE nu permite. Este important ca acest program să fie implementat la nivel extins,” explică Elena Dalibot, reprezentant al organizaţiei Alternative Europene.

Dalibot subliniază că, deşi UE nu are competenţe directe privind politicile sociale, există baze legale pe care Uniunea le poate folosi.

 

Finanţare

Programul care asigură cetăţenilor UE venitul de bază ar putea fi finanţat printr-un sistem de taxe. Van Parijs propune finanţarea din TVA pe care o consideră „cea mai europenizată din toate taxele”. Alţi susţinători ai introducerii acestui sistem propun finanţarea lui printr-o taxă pe tranzacţii financiare sau pe bunurile de lux.

„Banii există. Ne lipseşte voinţa politică,” spune Dalibot. Cel mai probabil, dacă ar fi implementat, venitul de bază necondiţionat nu ar fi o sumă fixă pentru toate ţările UE şi ar fi calculat în funcţie de puterea de cumpărare a fiecărui stat. Mai sunt o mulţime de întrebări care au nevoie de răspuns şi multe obstacole de trecut până la implementarea unui astfel de sistem, concluzionează EurActiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO