Business Internaţional

Venitul universal de bază revine în atenţia economiştilor de top şi a politicienilor

Venitul universal de bază revine în atenţia...

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2017, 00:02 836
Ideea unui venit universal de bază (UBI) devine din ce în ce mai populară, atrăgând interesul unor economişti de top şi al lumii politice.

La rândul lor, an­treprenorii din Silicon Valley, preocupaţi de impactul tehno­logiei asupra mo­delelor tradi­ţio­nale de ocupare a forţei de muncă, fi­nanţează studii şi do­nează pentru proiecte de cercetare.

Guvernele evaluează posibilitatea ca acesta să înlocuiască o parte din sistemele de protecţie socială din ce în ce mai complexe, costisitoare şi ineficiente, potrivit Forbes.

Un studiu recent privitor la UBI arată că acordarea unui venit lunar de 1.000 de dolari fiecărui adult din SUA ar creşte economia americană cu 2.500 miliarde de dolari până în 2025, scrie CNBC.

Potrivit studiului, realizat de Roosevelt Institute, cu cât este mai mare venitul universal de bază, cu atât cresc şi beneficiile pentru economie. Astfel, un venit lunar de 1.000 de dolari ar creşte economia americană cu 12,56% după opt ani.

Estimarea este bazată pe UBI plătit prin creşterea deficitului federal.

Ideea acordării unui astfel de venit a fost recent susţinută şi de câştigători Premiului Nobel în economie, scrie Forbes.

Sir Chris Pissarides, câştigător al Premiului Nobel în 2011, a susţinut UBI ca soluţie la inegalitatea ge­nerată atât de globalizare, cât şi de ascen­siunea roboţilor şi inteligenţei arti­ficiale.

Un alt câştigător al Premiului Nobel, Daniel McFadden, a susţinut venitul necondiţional ca soluţie de combatere a sărăciei.

În Italia, populiştii văd de ase­menea UBI drept o soluţie pentru redu­cerea sărăciei.

Şomajul acolo a depăşit 11%, iar nu­mărul celor care trăiesc la sau sub limita sărăciei aproa­pe s-a triplat din 2006, la 4,7 milioane anul trecut, sau aproape 8% din populaţie, po­trivit datelor agenţiei de statistică Istat, ci­tate de Bloomberg.

Mişcarea populistă Cinci Stele a „impus ideea pe scena politică naţională, iar principalele partide sunt obligate să se implice“, spune Giorgio Freddi, profesor de ştiinţe politice la Univesitatea din Bologna.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO