Business Internaţional

Veniturile din turism ale Bulgariei ar putea să scadă cu 10% vara aceasta

Veniturile din turism ale Bulgariei ar putea să scadă...

Autor: Daniela Stoican

11.08.2014, 20:03 484

Veniturile din turism ale Bulgariei ar putea scădea cu 10-12% în această vară, lovite de deprecierea rublei şi de vremea neobişnuit de ploioasă, potrivit unei surse din industrie, citate de Trud. Deprecierea de 20% a rublei ruseşti faţă de leva bulgărească a diminuat semnificativ puterea de cumpărare a turiştilor ruşi faţă de anul trecut.

În plus, cetăţenii ruşi care deţin proprietăţi în Bulgaria şi îşi petrec vacanţele aici fac mai puţine cumpărături decât cu un an în urmă. De asemenea, inundaţiile care au lovit mai multe staţiuni de pe litoralul Mării Negre i-au determinat pe proprietarii de hoteluri să reducă preţurile cu aproximativ 10%.

Potrivit lui Blagoi Ragin, preşedintele Asociaţiei Hotelurilor şi Restaurantelor din Bulgaria (BHRA), proprietarii de hoteluri de pe litoralul bulgăresc au oferit discounturi mari vara aceasta, dar este încă devreme pentru a se estima cu cât le vor scădea veniturile pentru că vârful de sezon este în august.

În iulie Ragin a declarat la un post public de radio că sectorul turistic bulgăresc a fost afectat de criza din Ucraina, de criza politică din Bulgaria, unde guvernul a demisionat, şi de criza bancară din Bulgaria, care a pornit de la retragerea masivă de depozite de la banca KTB.

Turismul reprezintă 13,6% din PIB-ul Bulgariei, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO