Business Internaţional

Veniturile OPEC vor atinge în acest an un nivel record, de peste 1.000 miliarde dolari

Veniturile OPEC vor atinge în acest an un nivel record, de peste 1.000 miliarde dolari

Autor: Marius Oncu

15.06.2011, 16:55 209

Organizaţia Statelor Exportatoarede Petrol (OPEC) va obţine în acest an venituri record, de peste1.000 miliarde de dolari, maximul precendent, de 965 miliarde dedolari, fiind înregistrat în 2008, potrivit administraţieiamericane, citate de cotidianul Financial Times.

Estimarea privind venituri de1.043 miliarde de dolari în acest an reprezintă o majoraresubstanţială, de 32,5%, faţă de veniturile OPEC de 780 miliarde dedolari de anul trecut.

Administraţia pentru Informaţie îndomeniul Energetic, divizia de statistică a Departamentului pentruEnergie al SUA, a publicat noi prognoze, incluzând preţuri mai marila petrol şi suplimentarea producţiei în acest an.

OPEC, care controlează 40% dinlivrările de petrol la nivel mondial, beneficiază de cotaţiaridicată a barilului de petrol, de peste 100 de dolari, noteazăFinancial Times.

Estimarea autorităţilor americanevine la numai câteva zile după ce o reuniune a OPEC s-a încheiatfără un acord de a majora producţia pentru a reduce preţurile.Arabia Saudită nu a reuşit să convingă statele membre de utilitateaunei astfel de măsuri, însă va recurge la o creştere unilaterală alivrărilor. Anul trecut, Arabia Saudită a obţinut aproape o treimedin veniturile totale ale OPEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO