Business Internaţional

Verdictul Europei asupra alegerilor din Italia: „O catastrofă pentru euro şi pentru întreaga Uniune Europeană“

Verdictul Europei asupra alegerilor din Italia: „O catastrofă pentru euro şi pentru întreaga Uniune Europeană“

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz: Oamenii vor face sacrificii, dar nu cu orice preţ. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

28.02.2013, 00:06 4265

Aproape 57% din italienii care au mers duminică şi luni la vot au ales formaţiuni care au promis că vor rupe reţeta de austeritate prescrisă de "doctorul" zonei euro Germania, scrie The Telegraph. Împreună, aceste formaţiuni controlează majoritatea locurilor din parlament şi de aceea orice formulă de guvernare va trebui să le implice.

Mişcarea de 5 Stele a comicului şi bloggerului Beppe Grillo, care a câştigat un sfert din voturi, a promis organizarea unui referendum în privinţa statutului Italiei de membru al zonei euro şi a avut ca manifest electoral revenirea la liră, în timp ce fostul premier Silvio Berlusconi s-a angajat să scoată Italia din uniunea monetară dacă UE se încăpăţânează să insiste pe austeritate.

"Rezultatul ne afectează pe toţi. Este ca un salt în gol care nu aduce nimic bun pentru nimeni, nici pentru Italia şi nici pentru restul Europei", a afirmat ministrul spaniol de externe Manuel Garcia-Margallo.

Într-un mesaj transmis Romei, preşedintele UE Herman Van Rompuy a avertizat că dacă dă înapoi în faţa disciplinei bugetare şi reformelor economice, Italia va distruge încrederea pe care pieţele o au în mecanismul zonei euro de management al crizei, notează Bloomberg.

"Nu este cale de întoarcere, Pur şi simplu nu ne putem permite. De fiecare dată când dăm colţul, trebuie să ţinem minte că după acel colţ stă pericolul de a ne complace", a spus Van Rompuy.

Ministrul luxemburghez de externe Jean Assel born a atenţionat, de asemenea, că Italia nu va ieşi din criza economică şi financiară fără un plan serios.

"Aceasta nu se va întâmpla cu populism şi prin răstălmăcirea lucrurilor. Poate funcţiona doar prin abordarea problemei într-un mod serios şi prin reconstruirea încrederii", a afirmat el.

Preşedintele PE: Votul a demonstrat falimentul intelectual al actualelor politici ale UE

Dar, în cele din urmă, întrebarea este dacă alegerile vor determina o schimbare radicală în gân direa Bruxellesului şi a Berlinului, deoarece votul a demonstrat falimentul intelectual al actualelor politici ale UE, apreciază preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

"Oamenii vor face sacrificii, dar nu cu orice preţ", a spus el.

Pieţele par să fie mai puţin temătoare decât liderii europeni. Dacă marţi indicii principalelor burse europene au scăzut cu până la 2,75% (CAC 40), ieri au revenit pe creştere. Iar în primul test adevărat al pieţelor, Italia a atras miercuri 6,5 miliarde euro prin emisiuni de obligaţiuni pe 5 şi 10 ani, la costuri de finanţare în urcare, însă operaţiunile au fost derulate cu succes, cererea din partea investitorilor fiind mai ridicată decât înainte de alegerile parlamentare. Deşi au urcat, costurile de finanţare nu au atins niveluri periculoase. Pentru obligaţiunile la 10 ani, randamentul mediu a fost de 4,83%, faţă de 4,17% la licitaţia anterioară, potrivit Guardian. Pentru cele cu scadenţa la 5 ani, costul a fost de 3,59%, în urcare de la 2,94% în urmă cu aproximativ o lună.

De ce alegerile îi înspăimântă pe liderii zonei euro?

Italia este un partener important în rezolvarea problemelor de profunzime ale zonei euro, precum în crearea unui supraveghetor bancar unic pentru UE care să întărească sistemul financiar. Paralizia politică a celei de-a treia mari economii va încetini procesul care a demarat deja lent, notează AP.

De asemenea, problemele economice şi financiare ar putea aduce ţara în pragul defaultului dacă pieţele îşi pierd răbdarea, iar Italia nu va putea fi ajutată de mecanismele de apărare ale zonei euro, BCE şi fondul de bailout ESM, dacă nu respectă condiţiile de austeritate cerute.

"Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri este de importanţă seismică. Salvarea care ar veni de la BCE depinde de respectarea condiţiilor cerute. Riscul cel mare este ca pieţele să înceapă să pună la îndoială credibilitatea promisiunilor BCE", a explicat Andrew Roberts, analist la RBS. BCE s-a angajat să facă tot ce-i stă în putere pentru a salva euro, prin achiziţia de obligaţiuni ale statelor cu probleme, dar numai dacă acestea cer ajutor de la ESM, care ar veni cu condiţii stricte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO