Business Internaţional

Veste bună pentru furnizorii est-europeni, inclusiv pentru România: Fabricile germane sunt inundate cu comenzi şi vor menţine accelerat motorul de creştere economică al Europei

Veste bună pentru furnizorii est-europeni, inclusiv...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.10.2017, 21:17 1207

Se anunţă o toamnă bogată pentru fabricile germane şi pentru furnizorii lor est-europeni. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a intrat în forţă în ultimul trimestru al acestui an, propulsată de comenzile pentru fabrici şi sectorul privat în general, care au accelerat la cel mai rapid ritm din ultimii şase ani şi jumătate. Exporturile sunt puternice, iar diplomaţia germană face eforturi pentru a deschide sau lărgi accesul companiilor la pieţele externe. Se pune preţ mare pe Rusia şi Arabia Saudită. 

Noul impuls vine după ce comenzile substanţiale din străinătate pentru industria germană au alimentat creşterea economică în al treilea trimestru. Situaţia nu este la fel de roză în ceea ce priveşte consumul intern şi construcţiile, dar strategii băncii centrale germane Bundesbank şi alţi experţi sunt optimişti. Economia va continua să crească sănătos. Indicele compozit Purchasing Managers’ Index (PMI), calculat  de firma Markit pe baza răspunsurilor date de companii, arată că sectorul privat german a înregistrat în octombrie cea mai mare creştere a comenzilor noi din ultimii şase ani şi jumătate, scrie Reuters. Comenzile pentru industria manufacturieră au încetinit marginal faţă de luna anterioară, dar au evoluat într-un ritm mai bun decât s-a anticipat. Activitatea din sectorul serviciilor a încetinit ceva mai mult, dar nu s-a oprit din creştere. Sectorul manufacturier şi cel al serviciilor reprezintă două treimi din economia germană, notează Financial Times.  

Un subindice care măsoară evoluţia afacerilor noi arată cel mai bun scor din aprilie 2011, încă un semn că uzinele germane vor continua să sprijine o economie care se bazează pe consumul intern şi pe cheltuielile guvernului pentru creştere. 

Rata de ocupare a forţei de muncă aflată la nivel record şi costurile ultra mici ale creditării au energizat o creştere economică bazată pe consum şi i-au garantat cancelarului Angela Merkel câştigarea celui de-al patrulea mandat în alegerile din 24 septembrie. Deşi victoria lui Merkel a fost una „la scor“, alegerile au arătat că nemţii au tot mai puţină încredere în partidele tradiţionale. Merkel discută acum formarea unei coaliţii de guvernare cu liber-democraţii, o formaţiune pro-business care cere reducerea taxelor, şi cu verzii, care vor mai multe investiţii. Aceste politici ar trebui să impulsioneze consumul şi ciclul de creştere alimentat de cheltuieli. Bogdan Cojocaru

Experţii spun că noul guvern ar trebui să fie gata până la Crăciun. 

Companiile din sectorul privat creează locuri de muncă în ritm accelerat pentru a putea acoperi cererea în creştere, iar analiştii de la Markit spun că tendinţa continuă în octombrie. 

„Crearea de locuri de muncă în fabrici a continuat să prindă viteză, împinsă de cea mai mare creştere a forţei de muncă din fabrici din aprilie 2011 încoace“, spune un strateg al Markit. 

Separat de analiza Markit, strategii de la Bundesbank au calculat că avansul economic s-a menţinut la un nivel ridicat în cel de-al treilea trimestru, dinamizat de comenzile „superbe“ pentru industrie, cu toate că activitatea din construcţii a stagnat, iar consumul privat a scăzut. 

„Industria, sprijinită de cererea de la export dinamică, îşi va păstra probabil rolul de motor principal al unei economii puternice“, se arată în analiza băncii centrale germane. „Situaţia comenzilor pentru companiile din industrie este excelentă.“

Niciuna din companiile mari germane nu este lipsită de probleme. Producătorii auto se adâncesc pe zi ce trece tot mai mult în scandalul Dieselgate. Chiar şi Siemens, care în ultimii ani a mers din succes în succes, ar pregăti concedieri şi restructurarea diviziei de energie şi gaze, potrivit Handelsblatt. Deutsche Bank, cea mai mare bancă, merge din scandal în scandal, iar Commerzbank este luată la ţintă de rivali care vor s-o cumpere. 

Însă sectorul auto pare să fi depăşit o perioadă mai dificilă şi comenzile, în special cele din afara zonei euro, sunt excelente, se arată în analiza citată. 

Diplomaţia germană face eforturi pentru a deschide accesul companiilor la pieţele externe. În acest context, o delegaţie de executivi ai unor companii mari germane l-a vizitat recent pe preşedintele rus Vladimir Putin. Tot recent, un diplomat german a confirmat că ţara sa va continua să-şi extindă cooperarea în domeniile economic, politic şi militar cu Riyadh-ul. Nici Rusia şi nici Arabia Saudită nu sunt state tocmai democratice. 

Construcţiile nu au contribuit la creşterea economică, iar vânzările slabe de retail sugerează că consumul a scăzut, adaugă specialiştii Bundesbank. Cu toate acestea, optimismul domină. „Pe fundalul unei încrederi foarte bune a consumatorilor şi ale unor perspective favorabile pentru piaţa muncii şi pentru venituri, nu este de aşteptat nicio deteriorare de durată a consumului.“

Nu toate veştile sunt bune pentru consumatori. Analiştii de la Markit spun că „presiunile inflaţioniste s-au intensificat în condiţiile în care producătorii caută să-şi protejeze marjele ridicând preţurile de vânzare.“ Portalul de comparare a preţurilor Verivox arată că preţurile energiei plătite de gospodăriile germane sunt la un nivel record. „Preţul mediu pentru un kilowatt/oră a atins un nou record, de 28,18 eurocenţi, ceea ce înseamnă că energia este cu 3% mai scumpă decât era anul trecut“, se arată într-un comunicat al Verivox.

Preţul energiei este un subiect politic delicat în Germania deoarece producţia este ieftină, dar taxele aplicate de stat şi tarifele ajung să reprezinte 56% din costul final, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO