Business Internaţional

Viitorul Europei sperie elita de la Davos. Dezintegrarea Europei a devenit cea mai nouă sursă de anxietate pentru o elită globală

Viitorul Europei sperie elita de la Davos. Dezintegrarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2017, 00:06 1249

Dezintegrarea Europei a devenit cea mai nouă sursă de anxietate pentru o elită globală care de-abia se împăcase cu ideea că personaje ca Donald Trump pot ajunge să conducă ţări precum SUA, scrie Bloomberg.

În timp ce elita mondială adunată la Davos, în Elveţia, şi-a petrecut cea mai mare parte a săptămânii trecute încercând să-şi dea seama cum va arăta SUA sub preşedinţia lui Trump, viitorul celui mai mare bloc comercial al lumii a devenit un subiect din ce în ce mai fierbinte pe măsură ce conferinţa Fo­rumului Economic Mondial se apropia de sfârşit.

„Mă îngrijorează mai mult Europa“, a spus Stefan Osch­mann, CEO-ul Merck. „Dacă alegerile din Franţa merg prost, UE va avea probleme serioase: avem o problemă cu sistemul ban­car italian, avem încă pro­blema Greciei şi avem criza refugiaţilor din Germania. Totul se schimbă, iar acest lucru ne îngrijorează oarecum.“

Această anxietate o simt şi investitorii, bancherii şi oamenii de afaceri adunaţi la Davos. Jamie Dimon, CEO-ul JP Mor­gan Chase, a avertizat că zona euro riscă să se spargă dacă liderii politici nu reuşesc să controleze nemulţumirea popu­laţiei care-i susţine pe lideri populişti precum Marine Le Pen în Franţa. Pentru miliar­darul George Soros, în timp ce Trump este un „escroc“, dezin­tegrarea Europei va avea consecinţe severe.

Astfel de temeri se ampli­fică în Europa din cauza schim­bărilor din mediului politic de aici: Le Pen, un politician antieuro şi antiimigraţie, con-duce în prezent în cursa pentru preşedinţia Franţei. Francezii vor vota în al doilea tur al alegerilor pe 7 mai dacă niciun candidat nu câştigă detaşat pe 23 aprilie. Apoi, premierul Ma­rii Britanii Theresa May a indicat săptămâna trecută că urmăreşte un „hard Brexit“, ceea ce înseamnă că ţara sa nu va rămâne membru al pieţei unice. Iar în Germania, unde vor avea loc alegeri tot anul acesta, sprijinul pentru populişti creşte.

Din pespectiva investito­rului Soros, UE se dezinte­grează în urma votului de anul trecut din referendumul pentru Brexit şi a referendumului italian din cauza căruia pre-mierul Renzi a demisionat. Blocul comercial a devenit ne-funcţional deoarece este gu­vernat de legi „care nu se potrivesc actualelor circum­stanţe“ şi nu sunt uşor de schimbat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO