Business Internaţional

Viktor Orban îşi face curaj: Este clar că Ungaria se poate descurca şi fără FMI

Viktor Orban îşi face curaj: Este clar că Ungaria se poate descurca şi fără FMI

Viktor Orban, premierul Ungariei, a fost criticat de Comisia Europeană şi FMI pentru taxarea multinaţionalelor şi băncilor, dar se dovedeşte că pieţele financiare îl creditează. Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Ioana Nita

18.02.2013, 00:04 1361

Ungaria nu are nevoie de ajutorul financiar din partea FMI, prezintă încredere pentru investitori şi nu merită cel mai slab calificativ acordat de cele trei mari agenţii de rating, potrivit interviului acordat săptămânal premierului ungar Viktor Orban pentru postul public de radio.

"Incertitudinea a luat sfârşit. Ungaria este capabilă să se descurce singură, fără ajutorul FMI, iar acum toată lumea ştie acest lucru", a spus Viktor Orban, citat de Portfolio.hu.

Declaraţia premierului ungar vine după ce guvernul său a strâns cu ajutorul băncilor Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citigroup şi BNP Paribas două miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la zece ani şi 1,2 miliarde de dolari prin plasarea de titluri scadente la cinci ani.

Randamentul mediu la care s-a finanţat statul ungar a fost de 4,2% pentru titlurile la cinci ani şi de 5,4% pentru cele de zece ani. Subscrierile la obligaţiunile în dolari au totalizat 12 mld. dolari, ceea ce reprezintă un semnal clar de încredere din partea investitorilor, potrivit lui Orban.

Afirmaţiile premierului ungar vin să confirme ipoteza că guvernul de la Budapesta nu va mai încheia un acord de asistenţă financiară cu FMI. Discuţiile dintre cele două părţi au fost amânate deşi nici cabinetul lui Orban şi nici creditorul internaţional nu au părăsit în mod oficial masa negocierilor. Un zvon că FMI ar urma să închidă biroul de la Budapesta a fost negat atât de Gerry Rice, directorul de relaţii interna­ţionale, cât şi de Iryna Ivaschenko, repre­zentanta FMI în Ungaria. Pe de altă parte, cele mai recente declaraţii ale oficialilor din Ungaria sugerează că guvernul exclude semnarea unui acord cu FMI.

Guvernul ungar trebuie să reanalizeze necesitatea unui ministru delegat pentru negocierile cu creditorii internaţionali

Mihaly Varga, ministrul delegat pentru negocierile cu creditorii internaţionali, a afirmat săptămâna trecută că este posibil ca misiunea sa să fi luat sfârşit.

"Sunt pregătit să îmi închei misiunea dacă guvernul decide acest lucru. Însă, în cazul în care cabinetul ia în considerare un posibil acord în viitor, atunci eu sau altcineva va ocupa în con­tinuare acest post", a spus Varga.

El a adăugat că speră ca după succesul emisiunii de obligaţiuni de pe pieţele internaţionale FMI să îşi dea seama la rândul său că Ungaria are nevoie doar de o plasă de siguranţă.

De asemenea, Varga a atras atenţia asupra faptului că pro­gramul de asistenţă financiară oferit de FMI avea o durată de maximum trei sau patru ani, în timp ce investitorii au plasat bani în titlurile de stat ale Ungariei pe cinci sau zece ani.

Ministrul ungar pune succesul emisiunii pe seama scăderii datoriei publice şi a reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, nivel cerut de Uniunea Europeană.

Economia, scădere abruptă

Referitor la scăderea economiei ungare din ultimul trimestru al anului trecut, premierul a menţionat că principala cauză este criza din Europa şi că cel mai important obiectiv de anul acesta este să revină pe creştere economică.

Ungaria a înregistrat în trimestrul patru din 2012 cea mai mare scădere a PIB-ului dintre statele est-eu­ro­pene membre ale UE, de 0,9%, faţă de trimestrul anterior, principalele cauze fiind declinul agriculturii şi al industriei.

Economia Ungariei s-a contractat cu 2,7% în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011.

Întrebat care este explicaţia pentru evoluţia negativă a PIB-ului, Orban a menţionat că şi celelalte state se confruntă cu scăderea economiei, doar că ele au pornit de la o situaţie mai bună.

"Criza din zona euro a muşcat din creşterea economică a Ungariei", a spus el.

Ungaria nu merită calificativul "junk"

Premierul ungar a susţinut, de asemenea, că ţara sa nu merită cel mai slab calificativ acordat de cele trei mari agenţii de rating, având în vedere că obligaţiunile emise în dolari au fost suprasubscrise.

Ungaria a revenit pe pieţele internaţionale după 20 de luni de absenţă, ceea ce arată că ţara îşi poate satisface nevoile de finanţare externă în perioada 2012-2014 fără să apeleze la piaţa internă de capital, conform unei analize a agenţiei de evaluare financiară Fitch.

"Ungaria dispune de acces suficient pe pieţele internaţionale pentru a rostogoli datoria externă scadentă în 2013", se arată în raportul Fitch.

Emisiunea de obligaţiuni confirmă decizia agenţiei Fitch de la sfârşitul anului trecut de a revizui perspectiva negativă privind calificativul BBĂ acordat Ungariei la o perspectivă stabilă.

În plus, agenţia de rating notează că succesul emisiunii de titluri de stat ungare "reduce perspectiva semnării unui acord cu FMI, care oricum era puţin probabil să aibă loc din cauza reticenţei guvernului de a accepta condiţiile creditorului internaţional".

Cu toate acestea, un acord cu FMI ar putea fi încă "valoros" pentru Ungaria pentru că ar putea să îmbunătăţească condiţiile de acces ale ţării pe piaţa eurobondurilor şi ar putea să fie o alternativă în cazul în care încrederea investitorilor s-ar reduce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO