Business Internaţional

Viktor Orban pe urmele lui Berlusconi şi Papandeou?

Viktor Orban pe urmele lui Berlusconi şi Papandeou?

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

13.01.2012, 14:58 434

Încă din şase ianuarie, presa de la Budapesta scria că Statele Unite ar putea face presiuni pentru schimbarea din poziţia de prim-ministru a lui Viktor Orban. Informaţia a fost infirmată oficial de ambasadorul american la Budapesta care, citat de Bloomberg, susţinea: "Pot spune cu certitudine că nu asta este politica SUA, nu asta este poziţia noastră, iar informaţia nu este adevărată".

Dar ipoteza "presiunilor" pentru înlocuirea premierului este reluată astăzi în presa de la Budapesta.

După ce vreme de aproape doi ani a făcut cam ce a vrut în Ungaria, adoptând unele legi considerate în Occident nu doar împotriva economiei de piaţă, ci chiar şi a drepturilor cetăţeneşti, Viktor Orban a ajuns într-o fundătură: ţara are nevoie de finanţare externă ca de aer, randamentul obligaţiunilor ungare, la zece ani, au sărit de 10%. Fără ajutorul FMI şi al UE, ţara poate intra în faliment, în condiţiile în care are obligaţiuni ajunse la maturitate în 2012 de miliarde de euro, bani pe care nu-i poate lua din pieţe datorită costurilor uriaşe.

Presiunile sunt observate astăzi de cotidianul maghiar Népszabadság, apropiat opoziţiei.

Potrivit acestuia, ameninţând că lasă Ungaria să ajungă în faliment, UE a început ("pare să fi început" spune, prudent cotidianul) o acţiune care să-i permită să scape de Orban aşa cum a scăpat de Berlusconi, în Italia, sau de Papandeou, în Grecia.

"Dar nu va fi simplu", admite Népszabadság.

"Ameninţarea Comisiei Europene de a lansa sancţiuni indică faptul că tentativele guvernului de a-şi menţine puterea încep să îngrijoreze serios Bruxelles", scrie cotidianul. Ce nu vrea să observe ziarul de stânga este că, de fapt, Guvernul nu are "tentative" de a se menţine la putere, pentru că are oricum un sprijin popular însemnat. Însă are dreptate când spune: nu este uşor de înlăturat acest guvern care are în Parlament o majoritate de două treimi. Iar presiunile prea mari ar putea avea un efect contrat, anume potenţarea partidului de extremă dreaptă Jobbik. Cotidianul citat crede că, de aceea, lui Orban i se va acorda, probabil, o a doua şansă, dacă el va fi gata să redea Băncii Naţionale independenţa sau îşi va regândi politica economică.

Un alt cotidian maghiar, Magyar Nemzet, de dreapta, apropiat Guvernului Orban vorbeşte de un "efect de bumerang" şi îi critică pe cei care sunt fericiţi să-şi vadă ţara pedepsită (cu trimitere evidentă la Népszabadság). Dar chiar şi pentru Népszabadság "pedepsirea" prin penalizarea premierului ar fi, cu adevărat, un "scenariu-catastrofă."

Săptămâna trecută, presa maghiară susţinea că Executivul de la Bruxelles este decis să înfrângă rezistenţa guvernului ungar în privinţa mai multor legi deja aprobate şi cu cât Ungaria trage mai mult de timp, cu atât vor deveni mai dure cererile oficialilor de la Bruxelles. Potrivit siste-ului săptămânalului Figyelo, citat de Mediafax, FMI va pune mai multe condiţii Ungariei pentru acordarea unei facilităţi de credit. Astfel, guvernul de la Budapesta trebuie să restabilească independenţa băncii centrale, să consolideze Consiliul Fiscal, să adopte o politică fiscală mai strictă, mai ales în privinţa cheltuielilor, să reducă substanţial şi eventual să retragă taxele de criză şi să renunţe la implementarea de politici economice pe termen scurt. În plus, Ungaria ar trebui să reformeze sistemul de asistenţă socială, companiile de transport public şi să introducă posibilitatea falimentului personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO