Business Internaţional

Viktor Orban, premierul Ungariei: Acţiuni ample de reformare a UE probabil vor fi lansate după scrutinul din Germania

Viktor Orban, premierul Ungariei: Acţiuni ample de...

Autor: Mihai Draghici

23.06.2017, 17:03 140

"Preşedintele Franţei (Emmanuel Macron -n.red.) a spus foarte clar că vrea intensificarea eficienţei Uniunii Europene şi este determinat să facă acest lucru", a declarat Viktor Orban.

"Celălalt factor este scrutinul parlamentar din Germania, dar cred că după luna septembrie este foarte probabil să iniţiem multe eforturi şi să concepem planuri pentru o nouă eră de reforme europene. Vom avea numeroase dezbateri şi trebuie să ne prăgătim", a afirmat Viktor Orban.

Liderii Uniunii Europene au aprobat măsuri pentru crearea unor structuri de apărare comunitare

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru construirea unor structuri permanente de apărare şi securitate la nivel comunitar, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, catalogând decizia drept "un pas istoric". În prima sesiune a summitului UE, liderii europeni au aprobat intensificarea cooperării în combaterea terorismului şi crearea unui Fond european pentru apărare, au anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citaţi de ziarul La Repubblica. Consiliul European a luat act de proiectul cooperării structurate ambiţioase în materie de apărare şi a fost aprobată crearea unui Fond european pentru apărare, a confirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Emmanuel Macron cere aprofundarea integrării europene şi avertizează ţările estice că UE nu este "supermarket"

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat pentru aprofundarea integrării europene prin dezvoltarea, în coordonare cu Germania, a unui model social şi a unor structuri comunitare de apărare, îndemnând ţările estice să respecte valorile democratice şi avertizând-le că UE nu este "supermarket".

Emmanuel Macron a prezentat, cu ocazia reuniunii Consiliului European, viziunea sa despre Uniunea Europeană şi principiile sale în materie de politică externă, într-un interviu acordat publicaţiilor Le Figaro, Le Soir, The Guardian, El Pais, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Temps şi Gazeta Wyborcza. Noul preşedinte al Franţei consideră că alianţa cu Germania este esenţială pentru relansarea Uniunii Europene şi pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Blocului comunitar. "Protejarea cetăţenilor este foarte importantă, deoarece în toate societăţile noastre clasele mijlocii au acum dubii. Au impresia că Europa se construieşte fără a se ţine cont de cetăţeni. Trebuie să construim o Europă care să ofere protecţie, inclusiv prin politici comunitare autentice în materie de apărare şi securitate. Trebuie să fim mai eficienţi în privinţa migraţiei de amploare, reformând profund sistemul de protecţie a frontierelor, politicile în materie de imigraţie şi azil. Actualul sistem distribuie sarcinile grele doar anumitor ţări şi nu va putea rezista la viitoarele valuri de imigranţi", crede Emmanuel Macron. State central şi est-europene sunt criticate de Uniunea Europeană şi ar putea fi sancţionate din cauza refuzului de a primi imigranţi extracomunitari.

"Cred într-o Europă care să protejeze frontierele externe, care să asigure securitate prin cooperarea între structurile de poliţie şi justiţie în combaterea terorismului, o Europă care să ofere protecţie faţă de efectele negative ale globalizării. Aceasta este prima etapă. Nu se poate ajunge la aprofundarea instituţională până când nu va fi relansată coerenţa Europei. Este necesară o integrare mai puternică a zonei euro (...). În acest sens, eu susţin cu forţă ideea creării unui buget al zonei euro, cu un sistem democratic de conducere. Este unicul mod de a relansa convergenţa între economiile şi ţările noastre. Trebuie să fim mai responsabili şi să avem mai multă solidaritate. Senzaţia mea este că Germania nu se opune acestor idei", subliniază Emmanuel Macron.

Întrebat despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a precizat: "Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice", a atras atenţia Emmanuel Macron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO