Business Internaţional

Vin vremuri tulburi pentru Rusia: în iulie niciun euro, dolar sau franc elveţian nu a fost împrumutat companiilor ruseşti, iar preţul petrolului scade

Grupul petrolier rusesc Rosneft, deţinut de stat, a cerut guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin (foto) 42 mld. dolari dintr-un fond naţional de rezervă pentru a-şi refinanţa datoriile. Sursa foto - AFP

Grupul petrolier rusesc Rosneft, deţinut de stat, a cerut guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin (foto) 42 mld. dolari dintr-un fond naţional de rezervă pentru a-şi refinanţa datoriile. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2014, 00:04 3857
Preţul petrolului rusesc a scăzut săptă­mâna aceasta sub 100 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimele 15 luni, ceea ce afectează veniturile bugetare ale Rusiei, iar în luna iulie niciun euro, dolar sau franc elveţian nu a fost împrumutat companiilor ruseşti. Rusia începe să simtă şocul sancţiunilor occidentale aplicate după ce a anexat Crimeea.

Preţul petrolului Ural, extras din Rusia şi în funcţie de care guvernul de la Moscova îşi calculează bugetul, a coborât luni sub 100 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimele 15 luni şi marţi sub 97 de dolari pe baril din cauza ofertei abundente din această materie primă pe pieţele internaţionale, scrie agenţia Thomson Reuters.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă două treimi din exporturile ruseşti şi aduc jumătate din bugetul federal. La o scădere cu un dolar a cotaţiei petrolului într-un an se evaporă venituri federale din taxe de aproape 1,4 miliarde de dolari.

Analiştii au calculat că bugetul Rusiei este în echilibru la un preţ mediu al petrolului de 103 dolari pe baril, iar guvernul au luat în considerare un preţ de bază mai mic decât cel actual, de 93 de dolari pe baril, pentru acoperirea cheltuielilor. În aceste condiţii, scăderea cotaţiei, dacă nu devine mai abruptă sau dacă nu continuă în timp, nu va afecta planurile bugetare de anul acesta.

 

Noroc cu slăbiciunea rublei

„Preţul în dolari mai mic este oarecum amortizat de deprecierea rublei“, a subliniat Neil Shearing, analist la Capital Economics.

Rusia are un fond de rezervă pentru vremuri grele cu venituri din petrol şi gaze naturale de 87 de miliarde de dolari, echivalent cu aproximativ 3% din PIB. Banii sunt investiţi în obligaţiuni neriscante emise de guvernele vestice. În total, pentru zile negre, Rusia are rezerve de 190 miliarde de dolari.

Sectorul petrolier, cel al apărării şi cel financiar sunt ţintite de sacţiunile occidentale. Băncile străine au început să restricţioneze creditarea pentru toate companiile ruseşti, chiar şi pentru acelea care nu sunt pe lista neagră cu sancţiuni a ţărilor occidentale. În mod special băncile salvate de la faliment de guverne evită să-i împrumute pe ruşi. Rezultatul este că niciun dolar, niciun euro sau franc elveţian nu a fost împrumutat vreunei companii ruseşti în iulie, potrivit Bloomberg.

Restricţiile financiare nu au cauzat încă panică în Rusia.

Dar din cauza embargoului impus de moscova asupra importurilor de alimente europene şi americane, alimentele încep să lipsească şi preţurile cresc, ceea ce întunecă perspectivele pentru iarnă, notează The Guardian.

Singurii jucători majori care par că nu se sem să facă afaceri cu Rusia sunt marile companii petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO