Business Internaţional

Vodafone cere guvernului Ungariei să renunţe la introducerea taxei pe Internet

Vodafone cere guvernului Ungariei să renunţe la...

Autor: Anca Dumitrescu

30.10.2014, 17:01 162

"Un guvern responsabil ar trebui să fie capabil să ia decizia să revoce planul greşit, întrucât ar introduce o taxă unică la nivel global într-un domeniu esenţial pentru Ungaria şi dezvoltarea ei economică", afirmă Massidda într-o declaraţie scrisă transmisă Wall Street Journal.

Autorităţile din Ungaria intenţionează să introducă de anul viitor o taxă de 150 de forinţi (0,5 euro) pe gigabit, pentru traficul pe Internet, cu limite aplicate taxei în cazul persoanelor fizice.

Guvernul a modificat planul pentru a limita taxa, după ce zeci de mii de oameni au protestat weekend-ul trecut şi marţi seara, la Budapesta şi alte oraşe din ţară.

"Planul a fost o mare surpriză şi în acelaşi timp o mare dezamăgire, pentru că a fost înaintat Parlamentului fără consultarea industriei", a spus Massidda.

Potrivit planului revizuit al guvernului, abonaţii individuali vor plăti o taxă lunară echivalentă cu 2 euro pe lună, în timp ce companiile vor plăti până la 5.000 de forinţi (16,2 euro) pentru fiecare abonament deţinut.

"Accesabilitatea cât mai largă a Internetului face de fapt parte din planurile strategice ale guvernului", a adăugat oficialul Vodafone.

Grupul britanic a convenit la sfârşitul lunii septembrie să plătească 30,2 miliarde de forinţi (97,8 milioane euro) în Ungaria, pentru diferite frecvenţe de broadband mobil. Incluzând sumele plătite pentru licenţe de alte companii în urma licitaţiei, Ungaria a obţinut în total 130,6 miliarde de forinţi (422 milioane euro), din vânzarea de frecvenţe neutilizate.

Vodafone a refuzat să comenteze informaţii publicate de cotodianul Nepszabadsag potrivit cărora ar putea să nu semneze contractul de achiziţii de frecvenţe.

Massidda a mai spus că guvernul ar trebui să revoce planul de taxare a Internetului întrucât este în detrimentul utilizatorilor, al furnizorilor de servicii şi al competitivităţii ţării.

Ungaria aplică deja TVA de 27% serviciilor de Internet. În plus, companiile de telecomunicaţii vor plăti o taxă specială pentru fiecare mesaj text şi minut de convorbire prin reţele fixe şi mobile, taxa lunară fiind limitată în cazul persoanelor fizice.

Noua taxă va fi introdusă pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare provocate de faptul că abonaţii au înlocuit în ultimii ani apelurile telefonice tradiţionale şi mesajele text cu alternative mai ieftine pe Internet, a explicat guvernul.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, marţi seară, la manifestaţia organizată la Budapesta în semn de protest faţă de taxa suplimentară pe Internet, acesta fiind cel mai mare miting organizat de când Guvernul Viktor Orban a ajuns la putere în anul 2010, potrivit unor surse citate de Reuters.

Proiectul este criticat dur de Comisia Europeană, care a cerut retragerea acestuia.

Cabinetul conservator condus de Viktor Orban a respins acuzaţiile privind încălcarea libertăţilor democratice, subliniind că este vorba de echilibrarea regimului fiscal în toate domeniile de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO