Business Internaţional

Volkswagen va construi în Polonia o fabrică cu 800 de milioane de euro unde va angaja 2.300 de oameni

Volkswagen va construi în Polonia o fabrică cu 800 de...

Autor: Vlad Popescu

18.03.2014, 14:39 852

Fabrica va fi amplasată la circa 270 kilometri vest de Varşovia şi va începe producţia în cea de-a doua jumătate a anului 2016, a anunţat marţi grupul Volkswagen.

Investiţiile vor totaliza 3,37 miliarde zloţi (aproape 800 milioane euro la cursul de marţi), a afirmat, pe Twitter, şeful Agenţiei pentru Informaţii privind Investiţiile Străine din Polonia, Slawomir Majman.

Volkswagen a refuzat să comenteze cu privire la aspectele financiare ale investiţiei.

"Prin decizia de a produce Crafter în Polonia, am aşezat fundaţiile pentru o reorientare strategică a afacerii de vehicule comerciale uşoare. Crafter este foarte bine dotată pentru toate pieţele de creştere din lume", a declarat într-un comunicat Leif Oestling, membru în consiliul de administraţie al Volkswagen.

Compania încearcă să obţină controlul integral asupra producătorilor de autocamioane Scania şi MAN, unde deţine pachete majoritare de acţiuni, pentru a aduce sub aceeaşi umbrelă operaţiunile din zona autovehiculelor comerciale, inclusiv divizia proprie de autoutilitare.

Investiţia din Polonia se încadrează tototadă într-un trend remarcat la nivelul industriei auto europene, de a consolida operaţiunile din zona autoutilitarelor în aşteptarea unei posibile accelerări a revenirii economiei după o perioadă îndelungată de recesiune şi stagnare.

Totodată, proiectul de la Wrzesnia reprezintă prima nouă fabrică auto construită în Europa începând din 2012, când Mercedes-Benz a inaugurat unitatea din Ungaria. În urma scăderii cererii de automobile şi autoutilitare din cauza crizei economice şi financiare, producătorii auto din Europa au probleme mari de supracapacitate. Potrivit datelor IHS Automotive, industria auto europeană produce la 76,3% din capacitate

Vânzările de autoutilitare din Europa au stagnat anul trecut la 1,44 milioane de unităţi, cu 35% sub nivelul din 2007.

Pe lângă investiţia din Polonia, Volkswagen face schimbări şi la fabricile din Germania. Modelul Porsche Panamera va fi produs la Leipzig începând din trimestrul al patrulea al anului 2016, degrevând fabrica de la Hanovra, care va putea astfel să crească producţia modelului Volkswagen Tiguan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO