Business Internaţional

Wall Street jubilează după alianţa marilor bănci centrale

 Wall Street jubilează după alianţa marilor bănci centrale

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.09.2011, 10:06 1482

Bursa de la New York a închis joi în urcare pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv, măsurile coordonate anunţate de băncile centrale calmând temerile că sectorul financiar european se îndreaptă către îngheţarea pieţei de credit din cauza crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat în creştere cu 1,66%, iar Standard & Poor's 500 a avansat cu 1,72%, în timp ce Nasdaq Composite a câştigat 1,34%.

Acţiunile financiare au crescut puternic, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat măsuri coordonate împreună cu alte mari bănci centrale de a îmbunătăţi lichiditatea în dolari pe pieţele europene, înlesnind finanţarea în monedă americană a băncilor din zona euro.

Indicele sectorului financiar a urcat cu 2,6%, iar cel al industriei cu 1,9%. Acţiunile băncilor au înregistrat cele mai mari pierderi în ultimele săptămâni, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat.

Indicele S&P 500 este în scădere cu 10% faţă de nivelul din 22 iulie, când a început corecţia recentă, însă a câştigat 4,8% în această săptămână, cea mai bună de la începutul lunii iulie.

Temerile privind intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) au "bântuit" în acelaşi timp pieţele în ultimele săptămâni. Măsurile anunţate de băncile centrale reprezintă un semnal că liderii politici şi economici ai Europei sunt determinaţi să ţină criza sub control.

Optimismul privind măsurile de combatere a crizei a trimis în plan secund datele economice dezamăgitoare din SUA. Cererile noi pentru ajutor de şomaj au urcat săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din iunie, iar activitatea fabricilor din statul New York a scăzut în septembrie.

Totodată, industria prelucrătoare din regiunea Mid-Atlantic s-a contractat pentru cea de-a doua lună consecutiv.

Acţiunile listate la New York ale UBS, cea mai mare bancă elveţiană, au coborât cu 10% după ce grupul a anunţat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader. Acesta a fost arestat joi la Londra.

După închiderea şedinţei, acţiunile Research In Motion, care produce telefoanele BlackBerry, s-au prăbuşit cu 17,4% după ce compania canadiană a anunţat o scădere puternică a profitului trimestrial şi a prezentat estimări dezamăgitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO