Business Internaţional

Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe săptămână în timpul minicrizei de pe burse

Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.09.2015, 00:03 1547

Investitorul miliardar american Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe săptămână în timpul turbulenţelor recente de pe pieţe, când indicele Dow Jones Industrial al bursei de pe Wall Street a înregistrat scăderi şi de până la 10%. Una dintre ţinte au fost acţiunile gigantului de tehnologie IBM. Acordul de 32 mld. dolari de cumpărare a Precision Castparts de către Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al lui Buffett şi una dintre cele mai puternice companii din SUA, nu l-a lăsat pe miliardar fără cash pentru alte investiţii, a afirmat „oracolul din Omaha” într-o emisiune a CNBC.

Buffett şi-a majorat periodic investiţia în IBM de când a anunţat-o public, în 2011, deşi evoluţia acţiunilor este dezamăgitoare. La sfârşitul lunii iunie, Berkshire deţinea 79,6 milioane de acţiuni IBM. Cotaţiile acestor titluri au scăzut cu 11% în ultimele trei luni şi cu 23% în ultimul an. Buffett a explicat că îşi orientează investiţiile în funcţie de perspectivele companiei din următorii 5-10 ani şi i-a încurajat pe ceilalţi investitori să gândească pe termen lung. „Cumpărăm deoarece ne place ceea ce cumpărăm prin prisma perspectivelor pe termen lung”, a spus el. 

Achiziţia producătorului de componente auto Precision Castparts de către Berkshire va fi cea mai mare din cariera lui Buffett dar nu va reprezenta o frână pentru alte achiziţii. Berkshire avea rezerve de cash de 66,6 miliarde dolari la sfârşitul trimestrului doi.

Recent, Berkshire a anunţat o investiţie de 4,5 miliarde dolari în compania de energie Phillips 66, cu toate că operaţiunile unor astfel de companii sunt erodate de prăbuşirea preţurilor petrolului. „Nu o compărăm deoarece este o companie de rafinare, nu ca pe o companie petrolieră integrată. O cumpărăm deoarece ne place compania”, a spus Buffett. Lui îi place amestecul de operaţiuni de rafinare şi de producere de chimicale pe care-l oferă Phillips 66.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO