Business Internaţional

Wesley Clark, eroul războiului american din Kosovo, şi-a vândut numele pentru a salva afaceri mici. Şi a dat-o în bară

Wesley Clark, eroul războiului american din Kosovo,...

Autor: Luiza Chiroiu

22.05.2015, 00:05 1391

Generalul american în rezervă Wesley Clark s-a remarcat la sfărşitul anilor ’90, când a condus operaţiunile din timpul războiului din Kosovo, şi este consilier special pe teme de securitate şi strategii economice al premierului Victor Ponta din 2012. Clark s-a declarat un susţinător al controversatului proiect de exploatare minieră de la Roşia Montană, iar de numele său s-au legat mai multe speculaţii privind interesul unei fime canadiene, Envidity, al cărei preşedinte este generalul american, de a falimenta Complexul Energetic Oltenia.

Clark şi-a dovedit interesul pentru lumea afacerilor încă de la retragerea din Armată, în anul 2000, când spunea – ulterior a explicat că aceste comentarii au fost o glumă - că vrea să facă 40 de milioane de dolari, scrie Bloomberg.

Generalul american s-a făcut cunsocut în afaceri „împrumutându-şi” faimosul nume către firme mici, care aveau nevoie să atragă clienţi şi investitori şi care au fost dispuse să plătească până la 250.000 de dolari pe an pentru a-l avea ca membru în board-ul de conducere.

Din 2004, de când a candidat pentru preşedinţia SUA, Clark a făcut parte din board-urile a 18 companii americane listate, din diferite domenii, de la transporturi la agricultură şi bănci. Zece dintre aceste companii nu erau tranzacţionate pe bursele americane naţionale, întrucât valoarea acţiunilor se situa sub 5 dolari, ci pe o bursă supranumită „a bănuţilor”, cunoscută pentru numărul mare de cazuri de fraudă şi manipulare a pieţei.

Prezenţa lui Clark în conducerea acestor companii mici nu a avut însă efectul scontat: în nouă dintre cele zece cazuri, valoarea acţiunilor firmelor a scăzut.

„Prezenţa lui Clark în board-ul unei companii este un mare semnal de alarmă”, afirmă Joe Spiegel, care deţine un fond de investiţii listat pe bursa americană.

Doar patru alte persoane au făcut parte din conducerea mai multor firme mici listate decât Clark, potrivit datelor Bloomberg.

Printre companiile mari, listate pe bursele naţionale şi la care Clark a deţinut funcţia de director, se numără CVR Energy, cu afaceri în rafinarea petrolului, şi compania de jocuri de noroc online Amaya din Canada.

Generalul american, în vârstă de 70 de ani, consideră că firmele îl caută pentru contactele pe care le are la nivel internaţional şi pentru cunoştinţele sale din inginerie, nu pentru faima sa, şi spune că este mândru de realizările pe care le-a avut, oferind companiilor idei inovatoare.

De asemenea, Clark afirmă că a contribuit la demascarea unor fraude săvârşite la două dintre companiile care i-au oferit un loc în conducerea lor.

La finalul anului trecut, generalul american l-a ajutat pe omul de afaceri  Dennis Levine, care a stat doi ani în închisoare pentru fraudă în anii ’80, să obţină de la investitori 500.000 de dolari pentru o afacere cu salată verde.

„L-am verificat pe Levine şi a părut onest şi corect în acest business”, afirmă Clark.

Unul dintre cele mai recente proiecte în care s-a implicat Clark vizează atragerea de investitori şi angajaţi, mai ales în rândul veteranilor americani, pentru un lanţ de magazine care vând sendvişuri cu brânză la grătar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO