Business Internaţional

WIKILEAKS: Cum a câştigat jumătate dintr-o ţară din Africa un misterios miliardar român

WIKILEAKS: Cum a câştigat jumătate dintr-o ţară din Africa un misterios miliardar român

Autor: Andrei Luca POPESCU

02.09.2011, 16:57 2564

O telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrată în posesia Wikileaks, arată cum a devenit Frank Timiş proprietar al celei mai mare mine de fier din Africa, dar şi cum a pierdut controlul asupra unei suprafeţe de teren cât jumătate din Sierra Leone.

Miliardarul român Frank Timiş, stabilit în Marea Britanie, a ajuns cunoscut în România prin faptul că are o avere estimată la 1 miliard de euro, că deţine jumătate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit sau că a fondat compania Gabriel Resources, care acum se luptă să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Pe 22 ianuarie 2010, preşedintele statului african i-a încredinţat firmei African Minerals, condusă de Frank Timiş, "cea mai mare mină de minereu de fier din Africa" - Lunsar. Miliardarul român s-a angajat prin contract să reconstruiască portul destinat transportului de minereu de fier de la Pepel, calea ferată de la Lunsar la Pepel şi să înceapă exportul de minereu de fier în 2013.

Diplomaţii americani îl descriu pe Timiş drept un român stabilit în Marea Britanie, "condamnat în Australia pentru posesie de heroină şi intenţia de a vinde". Pentru a putea duce la îndeplinire contractul din Sierra Leone, Timiş s-a asociat cu investitori din China: 12,5% din compania sa, African Minerals, este deţinută de China Railway Materials Commercial Corporation. Citiţi mai mult despre cum a câştigat jumătate dintr-o ţară din Africa un misterios miliardar român pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO