Business Internaţional

Wolfgang Schaeuble critică dur propunerea republicanilor americani de taxare a importurilor

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe: Nicio ţară nu poate introduce unilateral taxe asupra importurilor

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe: Nicio ţară nu poate introduce unilateral taxe asupra importurilor

Autor: Catalina Apostoiu

17.03.2017, 00:04 447
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a intervenit în dezbaterile privi­toare la reformarea sistemului fiscal ame­rican, criticând propunerile republi­canilor privitoare la impunerea unei taxe asupra importurilor, scrie Financial Times.

Oficialul german a avertizat că nicio ţară nu poate introduce o astfel de modificare unilateral, iar o decizie multilaterală în acest sens este „puţin probabilă“.

Berlinul încearcă să reconcilieze naţionalismul economic al administraţiei Trump cu multilateralismul liberal pe care Germania îl împărtăşeşte cu majoritatea partenerilor Americii, inclusiv UE, China şi Japonia.

Preşedintele Trump s-a „jucat“ cu ideea unei taxe la graniţă, însă nu a clarificat dacă o va susţine.

Oficialii germani speră ca Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane, care urmează să viziteze Berlinul, se va dovedi a fi o voce mult mai moderată decât unii din ceilalţi oficiali ai administraţiei americane. Schaueble a declarat că ideea impozitării importurilor va pune sub semnul întrebării „sute de pacturi fiscale bilaterale încheiate de-a lungul deceniilor“. „Astfel de idei nu se potrivesc uşor actualului sistem financiar globalizat“, a adăugat oficialul german.

Pe un ton conciliant, ministrul german de finanţe a declarat că sistemele fiscale au plusuri şi minusuri, dar că lumea nu începe de la zero, ci funcţionează pe o bază de cooperare pentru a încuraja companiile să ia decizii pe motive economice, şi nu fiscale.

Comentariile lui Schauble sugerează că autorităţile germane nu-şi vor modifica politicile economice pentru a-i face pe plac lui Trump. Guvernul german a aprobat în această săptămână un plan bugetar pe cinci ani care exclude expansiunea fiscală cerută de criticii săi internaţionali, inclusiv SUA.

Ministrul german de finanţe nu este singurul care critică planurile fiscale ale republicanilor. Jens Weidmann, preşe­din­tele băncii centrale germane, a sugerat că o taxă pe importuri reprezintă o cale nepotrivită de compensare a celor care simt că au avut de pierdut de pe urma globalizării.

Planurile de impunere a unei taxe pe importuri îi sperie pe bancherii centrali europeni, care se tem că o astfel de măsură ar afecta comerţul mondial. Aceştia ar prefera ca SUA să analizeze alternative ca o TVA naţională, care ar putea fi aplicată atât importurilor, cât şi produselor fabricate local.

Weidmann s-a alăturat de asemenea criticilor din Germania şi UE ale planurilor administraţiei Trump de eliminare a reformelor implementate de la criza financiară mondială.

Ministrul german de finanţe îşi exprimase anterior temeri similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO