Business Internaţional

World Economic Forum: 2018 va fi un an cu riscuri în creştere, din cauza deteriorarii contextului geopolitic, a atacurilor cibernetice si fenomenelor meteo extreme

World Economic Forum: 2018 va fi un an cu riscuri în...

Autor: Roxana Rosu

18.01.2018, 16:22 1277

Experţii financiari internaţionali consideră că 2018 va fi un an cu riscuri în creştere, principala cauză fiind deteriorarea contextului geopolitic şi implicit intensificarea confruntărilor politice sau economice, in paralel cu intensificarea amenintarilor cibernetice si a riscurilor de mediu, potrivit raportului The Global Risk Report 2018, publicat de World Economic Forum.

Dintre cei aproape 1.000 de respondenţi, 59% au indicat o creştere a expunerii la riscuri, în timp ce doar 7% au arătat că se aşteaptă la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an.

Deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste referitor la perspectiva anului în curs. 93% dintre respondenţi afirmă că se aşteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice, în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri.

Ca şi în anul 2017, riscurile de mediu rămân în topul preocupărilor specialiştilor, cele mai importante fiind fenomenele meteo extreme, pierderi ale bio-diversităţii şi prăbuşirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eşecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme sunt considerate ca fiind riscul cu cel mai mare impact şi probabilitate.

“Perspectivele economice pozitive reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm. Avem posibilitatea să abordăm cauzele care au condus la slăbirea instituţiilor, societăţilor şi mediului global. Trebuie să evaluăm cu seriozitate riscul unei căderi a sistemelor la nivel global. Împreună, dispunem de toate resursele tehnologice şi ştiinţifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevărata provocare este de a găsi voinţa şi impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun” afirmă Profesorul Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman, World Economic Forum.

Potrivit studiului cu privire la percepţia globală asupra riscurilor, ameninţările cibernetice devin tot mai serioase, iar atacurile cibernetice la scară largă se poziţionează pe locul 3 din perspectiva probabilităţii de a se produce. În acelaşi timp creşterea dependenţei de domeniul cibernetic se poziţionează pe a doua poziţie ca importanţă, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii 10 ani.

“Contextul geo-politic contribuie la creşterea amplorii şi la sofisticarea atacurilor cibernetice. În acelaşi timp, expunerea la riscurile cibernetice creşte pe măsură ce dependenţa de tehnologie a companiilor se accentuează. În timp ce managementul riscurilor cibernetice se îmbunătăţeşte, companiile şi guvernele trebuie să investească mult mai mult în capacităţile de contracarare a riscurilor cibernetice dacă îşi propun să diminueze decalajul de protecţie dintre pierderile economice şi pierderile asigurate pe care le vedem pentru catastrophe natural.”, spune John Drzik, President of Global Risk and Digital, Marsh.

Riscurile economice sunt mai puţin vizibile în acest an, aspect care îi face pe unii experţi la să se teamă că îmbunătăţirea ratelor de creştere globală a PIB-ului ar putea conduce la toleranţă faţă de riscurile structurale persistente în sistemele economice şi financiare globale. Inegalitatea economică se situează însă pe poziţia a treia în topul factorilor de risc iar cel mai frecvent menţionat este impactul implementării progresului tehnologic asupra ocupării forţei de muncă şi asupra ratei şomajului.

”Fenomenele meteo extreme au fost din nou evaluate ca risc global de maximă probabilitate şi de impact. Riscurile de mediu alături de vulnerabilitatea în creştere în faţa altor riscuri sunt ameninţări serioase. Din păcate remarcăm o reacţie de tipul “prea-puţin-prea târziu” din partea guvernelor sau companiilor faţă de ameninţări precum schimbarea climatică. Încă nu este prea târziu să pregătim un viitor mult mai rezistent în faţa riscurilor dar este nevoie să acţionăm rapid pentru a evita eventuala prăbuşire a sistemelor”, consideră Alison Martin, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group.

The Global Risk Report 2018 este realizat de către Comitetul Consultativ al Riscurilor Globale al World Economic Forum împreună cu Marsh & McLennan şi Zurich Insurance Group, dar şi cu Oxford Martin School (University of Oxford), National University of Singapore şi Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania) în calitate de consilieri din mediul academic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO