Business Internaţional

WSJ: Economia zonei euro, ce spun de fapt indicatorii macro

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.10.2015, 00:03 739

Într-o lume volatilă şi impre­dic­tibilă, in­terpretarea datelor statistice este de importanţă vitală pentru investitori şi factori de decizie cum sunt băncile centrale. Riscul este însă ca analistul să rămână captivul cifrelor.

Wall Street Journal dă o lecţie de interpretare a indicelui compozit al activităţii economice din zona euro realizat de Markit pe baza unui sondaj printre directorii de achiziţii ai com­paniilor. Concluzia lecţiei este că nivelul la care a ajuns indicatorul este cel puţin la fel de important ca direcţia sa, iar actualul nivel este unul încurajator.   

Indicele Markit a scăzut de la 54,3 puncte în august la 53,6 puncte în septembrie. Atât componenta indus­trială, cât şi cea a serviciilor au dat semne de slăbiciune. Unii analişti consideră această evoluţie dezamă­gitoare, mai ales când ei sunt atenţi să observe orice semn că problemele economiilor emergente se propagă în cele dezvoltate, scrie WSJ. „Însă nivelul indicelui este cel puţin la fel de important ca direcţia“, notează pu­blicaţia. Indicatorul este încă deasupra pragului de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie şi peste media perioadei 1998-prezent. Media celui de-al treilea trimestru este de 53,9 puncte, în linie cu al doilea trimestru.

Spania este un exemplu tipic. Indicatorul PMI pentru servicii a scăzut abrupt în septembrie, când a înregistrat cel mai slab nivel din acest an. Însă la 55,1 puncte, PMI încă semnalează creştere solidă a activităţii. Iar Markit a raportat creşterea co­menzilor noi, mai mulţi angajaţi şi îmbunătăţirea încrederii companiilor în economie.  Nisipurile mişcătoare din politica monetară globală s-ar putea să afec­teze modul în care datele sunt inter­pretate. „Forward guidance“ – indiciile „fine“ oferite de băncile centrale privind evoluţia politicii monetare - a permis investitorilor să ignore suişurile şi coborâşurile din datele statistice. Însă acum, când băncile centrale sunt mai „dependente de date“, nu este de mirare că investitorii au aceeaşi atitudine.

Însă aceşti investitori ar trebui să fie atenţi să nu devină prea dependenţi de cifrele detaliate privind mersul economiei oferite de indicatori individuali.

În cazul zonei euro, orice semn de slăbiciune este catalogat ca dovadă că Banca Centrală Europeană ar trebui să relaxeze şi mai mult politica monetară. Investitorii ar trebui să analizeze cu atenţie ce acţiune ar putea urma. Devine tot mai clar că ajustarea cantitativă poate împiedica materializarea celor mai pesimiste scenarii, dar nu aduce reveniri sănătoase. Vestea bună este că se pare că zona euro a rezistat până acum condiţiilor vitrege globale. Pe termen mediu, acesta este cel mai important lucru pentru investitori, încheie WSJ.

Problema este că datele descurajatoare se acumulează. Ieri, ministerul german al economiei a anunţat că, surprinzător, comenzile pentru industrie s-au contractat în august şi că scăderea din iulie a fost mult mai pronunţată decât estimarea iniţială. De aceste slăbiciuni s-ar face vinovaţi factori sezonieri cum ar fi vacanţele şi lipsa de vigoare a cererii din zona euro. Germania este motorul de creştere al economiei zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO