Business Internaţional

Zeci de mii de sud-coreeni sărbătoresc în stradă votul Parlamentului pentru destituirea preşedintei

Zeci de mii de sud-coreeni sărbătoresc în stradă...

Autor: Raluca Manga

10.12.2016, 17:20 94

Parlamentul sud-coreean a votat, vineri dimineaţă, în favoarea suspendării din funcţie a preşedintei Park Guen-Hye implicată într-un scandal de corupţie.

Deputaţii sud-coreeni au depus, joi, o moţiune pentru destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămâni într-un scandal de corupţie. În textul moţiunii, Park este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de o serie de alte delicte, de la eşecul de a proteja poporul până la corupţie şi abuz de putere. Textul a fost supus vineri votului Adunării Naţionale.

Curtea Constituţională va decide dacă va valida moţiunea pentru ca Park să fie înlăturată de a putere sau dacă o va respinge şi o va repune în drepturi.

Chiar dacă această măsură o privează pe Park de puterile executive, manifestanţii au afirmat că vor să menţină presiunea până când Curtea Constituţională validează procesul.Unii cer ca preşedinta să demisioneze imediat şi să fie judecată.

"Ne este în continuare foame", scanda mulţimea adunată pe bulevardul Gwanghwamun. "Nu va fi un Crăcun fericit decât după plecarea ei", strigau manifestanţii, modificând versurile unui cântec de Crăciun.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 200.000 de oameni s-au adunat sâmbătă la Seul.

În cazul în care Curtea Constituţională va valida moţiunea, Park va fi primul şef de stat sud-coreean ales în mod democratic care nu îşi va termina mandatul de cinci ani.

Park a spus că va accepta destituirea parlamentară, adăugând că va rămâne în funcţie în timp ce va fi analizată moţiunea de către Curtea Constituţională, o procedură ce poate dura luni de zile.
În acest interval de timp, ea nu îşi va mai putea îndeplini atribuţiile, ce vor fi încredinţate premierului. Park va avea doar titulatura de preşedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO