Business Internaţional

Zeci de protestatari kurzi au pătruns în Parlamentul European

Zeci de protestatari kurzi au pătruns în Parlamentul...

Autor: Ioana Bojan

07.10.2014, 15:51 155

Zeci de manifestanţi kurzi au intrat marţi în clădirea PE din Bruxelles, pentru a atrage atenţia asupra faptului că organizaţia Stat Islamic (SI) avansează spre oraşul kurd sirian Kobane.

Afişând drapele kurde şi banderole cu imaginea liderului separatist turc Abdullah Ocalan, manifestanţii, bărbaţi şi femei, au reuşit să pătrundă în holul Parlamentului, trecând de dispozitivele de securitate şi de cordonul poliţiei.

Ei au organizat un protest în sediul PE, iar mai mulţi eurodeputaţi au venit să discute cu ei. "Vom lupta împotriva SI", le-a spus, în limba engleză, liderul grupului socialist Gianni Pittella, care a primit aplauze.

Preşedintele PE, Martin Schulz, a acceptat ulterior să primească o delegaţie. El a subliniat că modul în care au acţionat "poate nu este cel mai potrivit", dar i-a asigurat de "sprijinul Parlamentului European faţă de eforturile internaţionale împotriva SI şi le-a promis că va transmite mesajul lor către NATO", a declarat o sursă din Parlament.

Forţele kurde erau implicate marţi în lupte de stradă cu jihadiştii în mai multe cartiere din Kobane, care este pe punctul de a fi cucerit de gruparea Stat Islamic, în pofida raidurilor coaliţiei, considerate insuficiente de kurzi.

În urma întâlnirii cu Schulz, protestatarii au părăsit locul în calm, potrivit aceleiaşi surse.

Intrarea kurzilor într-un spaţiu în principiu foarte securizat a intervenit în condiţiile în care la Parlamentul European continuau audierile membrilor desemnaţi ai viitoarei Comisii Europene conduse de Jean-Claude Juncker. Serviciile de securitate ale PE vor deschide o anchetă privind circumstanţele incidentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO