Business Internaţional

Zimbabwe, o ţară mai mare decât Germania şi Japonia, mai are în conturi doar 217 dolari. Cum a ajuns în această situaţie?

Zimbabwe, o ţară mai mare decât Germania şi Japonia,...

Autor: Andrei Chirileasa

30.01.2013, 17:43 19113

Ministrul finanţelor din Zimbabwe a anunţat public că statul african mai are în trezorerie doar 217 dolari, după ce a plătit săptămâna trecută salariile angajaţilor din sectorul public, scrie blogul financiar zerohedge.com citând publicaţia Star Africa.

Şeful finanţelor din Zimbabwe a glumit chiar la conferinţa de presă, spunându-le jurnaliştilor că probabil unii dintre ei au conturi mai "sănătoase" decât statul african.

Situat în sudul Africii, Zimbabwe are o suprafaţă de 390.000 de kilometri pătraţi, fiind mai întins decât Germania sau Japonia. Spre comparaţie, România are 238.000 de kilometri pătraţi.

Deşi este un stat bogat în resurse, în special minereu de fier şi cupru, Zimbabwe s-a confruntat cu probleme financiare foarte mari în ultimii zece ani, după ce preşedintele Robert Mugabe, cel care conduce ţara de 33 de ani, a început să confişte proprietăţile deţinute de albi. Asta a demolat încrederea investitorilor, a paralizat producţia şi a speriat turiştii.

După ce în ultimii zece ani, Zimbabwe s-a confruntat cu o hyperinflaţie de 231.000.000% iar infrastructura ţării a fost distrusă, situaţia s-a mai stabilizat. Cu toate astea, ţara se confruntă în continuare cu probleme foarte mari şi nu are bani nici măcar pentru a organiza alegeri în acest an, costurile fiind estimate la 104 milioane de dolari. Bugetul pentru acest an al statului este de circa 3,8 miliarde de dolari şi se bazează pe o creştere economică de 5%.

În contextul în care statul a epuizat banii şi nimeni nu vrea să-l împrumute, Zimbabwe s-ar putea confrunta în curând cu revolte sau chiar război civil, deoarece armata neplătită s-ar putea întoarce împotriva conducerii. Comentatorii de la zerohedge.com apreciază că situaţia ar putea fi folosită de SUA pentru a interveni în regiune şi pentru a-şi plasa o bază militară în Zimbabwe de unde să supravegheze cu drone tot sudul Africii. Asta în condiţiile în care Occidentul este tot mai îngrijorat de extinderea Al Quaida pe continentul african.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO