Business Internaţional

Ziua de plată de 60 de miliarde de dolari: cum a ajuns o investiţie de 20 de milioane de dolari să valoreze de 3.000 de ori mai mult

Ziua de plată de 60 de miliarde de dolari: cum a ajuns o...

Autor: Luciana Georgescu

12.05.2014, 21:25 1035

O investiţie de 20 de milioane de dolari în platforma chineză de comerţ electronic Alibaba, realizată în urmă cu 14 ani, urmează să îă aducă investitorului a lui Masayoshi Son un pachet evaluat la 58 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor privind capitalizarea companiei pe bursa de la New York, scrie Bloomberg Businessweek.

Masayoshi Son, preşedintele Softbank, o firmă japoneză de media şi telecomunicaţii,  este recunoscut pentru investiţiile de miliarde de dolari asupra cărora se concentrează încă de la apariţia Internetului, în anii ’90. “Pe Internet, toate merg foarte rapid. Aşa că trebuie să facem lucrurile diferit”, a declarat Son, care a pariat sume mari de bani în încercarea de a descoperi cele mai promiţătoare tehnologii şi modele de business online.

Pentru Son, succesul a venit din partea start-upului fondat de Jack Ma, un fost profesor de limba engleză din China. Cei 20 de milioane de dolari cumulaţi cu investiţii ulterioare i-au asigurat lui Son o participaţie de 34% la grupul Alibaba. Marţi 6 mai, compania chineză a depus o serie de documente necesare pentru listarea la bursă ce urmează să aibă loc în a doua parte a anului. Oferta publică iniţială ar putea fi mai mare decât cea a companiei Visa din 2008, în valoare de aproape 18 miliarde de dolari, devenind cea mai mare din istoria SUA.

Potrivit analiştilor din domeniu, participaţia companiei Softbak ar valora 58 de miliarde de dolari din totalul de 168 de miliarde de dolari, valoarea estimată a capitalizării de piaţă, conform prognozelor pentru data listării. 

Son deţine control asupra altor companii importante precum Sprint, al treilea operator de telefonie mobilă din SUA, Yahoo! Japonia şi alte 1.300 de afaceri.

Strategia adoptată de Son se bazează pe zaibatsu, un termen japonez care face referire la conglomeratele financiare. Deşi în 2000, Softbank a fost afectată de o criză economică ce a avut impact asupra două companii din portofoliul lui Son, investitorul a continuat să cumpere acţiuni la diverse start-upuri.

În cadrul unei şedinţe preliminare de publicare a rezultatelor financiare, Son a declarat că nu are nicio intenţie să îşi vândă acţiunile deţinute la Alibaba. Cu toate acestea, Softbank va avea nevoie de o creştere mai mare pentru a compensa scăderea populaţiei şi stagnarea economiei japoneze. Softbank beneficia de un avantaj, fiind singura companie în parteneriat cu Apple care avea permisiunea de a comercializa telefoane marca iPhone. În prezent, alţi operatori precum NTT Docomo sau KIDDI, au posibilitatea să vândă smartphoneuri Apple.

Profitul operaţional pentru anul fiscal încheiat în martie a fost estimat la 1.000 miliarde de yeni (9,8 miliarde de dolari), în scădere cu 7,8% faţă de anul precedent.

Economia stagnanată a Japoniei l-a determinat pe Son să caute afaceri promiţătoare pentru investiţii în străinătate. Astfel, Softbank a investit 22 de miliarde de dolari în Sprint şi 1,5 miliarde de dolari în Supercell, producătorul aplicaţiei Clash of Clans.

Masayoshi Son, în vârstă de 56 de ani, ocupă locul doi în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Japonia, cu o avere netă estimată la 15,8 miliarde de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO