Business Internaţional

Ziua dramatică a burselor s-a încheiat: Franţa -5,38%, Germania -5,03%, Marea Britanie -2,37%

 Bursele scad puternic. Băncile greceşti, în picaj cu peste 20%, băncile franceze pierd 10%

Autor: Alexandru Matei

01.11.2011, 18:57 8517

Bursele europene au închis în scădere puternică una dintre cele mai tensionate şedinţe de tranzacţionare de la izbucnirea crizei, indicele FTSE 100 (Marea Britanie) pierzând 2,37%, DAX (Germania) 5,03%, iar CAC 40 (Franţa) 5,38%.

Bursele au fost zdruncinate de ştirea bombă conform căreia Grecia va organiza un referendum în funcţie de rezultatul căruia va decide dacă va mai apela la un nou ajutor extern sau nu. Decizia vine la numai câteva zile după ce liderii europeni au căzut de acord să ofere un nou acord de 130 de miliarde de euro Greciei, iar investitorii privaţi vor şterge jumătate din valoarea titlurilor greceşti pe care le deţin, adică 100 de miliarde de euro.

Grecia a încheiat anul 2010 cu o datorie publică de 350 de miliarde de euro.

Scăderile burselor europene s-au accentuat puternic după ora 15:00, când indicele de referinţă al bursei din Germania, DAX, înregistra o scădere abruptă, de 6,1%, una dintre cele mai mari din acest an.

Indicele bursei din Italia era pe minus cu 7,2% la aceeaşi oră, în timp ce bursa de la Paris pierdea 5,7%.

Indicele pan european Stoxx 600, care include cele mai importante 600 de companii europene, cobora cu 4,4%.

Acţiune Societe Generale pierdeau la un moment dat 11% pe bursa de la Paris, Credit Suisse se corecta cu 10,7%, iar Intesa San Paolo era pe minus cu 14,3%.

Bursa de la Atena cădea la aceeaşi oră cu 7,4%, în timp ce băncile greceşti consemnau corecţii cuprinse între 10% şi 20%.

La Bucureşti indicele de referinţă, BET-C, scădea cu 2,9%, iar SIF-urile pierdeau 4-5%.

Bursa americană a deschis şedinţa de astăzi tot în scădere, un declin de 2,3% pe indicele Dow Jones.

Căderea burselor s-a accentuat, la ora 14:45 ora României, indicele FTSE 100 (Marea Britanie) scăzând cu 3,33%, DAX (Germania) cu 5,64%, iar CAC 40 (Franţa) cu 5,44%.

Scăderile au fost provocate de anunţul premierului elen George Papandreou conform căruia în Grecia va fi organizat un referendum cu privire la pachetul financiar pus la dispoziţia ţării de UE şi FMI.

Băncile sunt în continuare cele mai afectate, acţiunile Societe Generale pierzând 13,84%, cele ale UniCredit 12,50%, cele ale Piraeus 15,71%, iar cele ale Alpha Bank 12,93%.

Principalele acţiuni europene au scăzut puternic în deschiderea şedinţei de marţi, după ce premierul elen, George Papandreou, a cerut un referendum pentru ultimul pachet de ajutor financiar extern, transmite Reuters.

Cele mai mari bănci străine prezente în România au suferit pierderi importante pe bursă în această dimineaţă, cele mai afectate fiind cele din Grecia, urmate de cele franceze. Citiţi aici Cât scad pe bursă cele mai mari zece bănci străine din România.

Băncile sunt măcelărite pe burse - cât au pierdut marţi dimineaţă

Bursele europene au deschis în scădere puternică, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra pierzând la deschidere 2,49%, indicele DAX (Germania) 3,88%, iar cel francez CAC 40 3,45%.

Vestea este proastă pentru întreaga Europă din cauză că grecii, sătui după un an şi jumătate de austeritate, nu privesc cu ochi buni noul bail-out al ţării pentru că acesta ar putea veni cu noi reduceri de salarii şi de cheltuieli guvernamentale.În 1932, administraţia de la Atena a oprit rambursarea datoriei sale externe tot în baza unui moratoriu aprobat de populaţie prin referendum (mai mult despre defaultul Greciei care a durat 332 de ani).

Ieri indicele Dow Jones al Bursei din New York a pierdut 2,26%.

Scăderile vin deşi la mijlocul săptămânii trecute liderii europeni au luat măsuri prin intermediul cărora sperau să pună capăt crizei: ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile Greciei, majorarea fondului de urgenţă EFSF cel mai probabil până la 1.000 de miliarde de euro şi recapitalizarea băncilor cu 106 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO