Business Internaţional

Zlotul, cea mai tare monedă emergentă dă suflu economiei şi sufocă inflaţia în Polonia

Cursul de schimb al zlotului se situează acum sub 4,18 în raport cu moneda euro, peste un prag atins ultima dată în august 2015.

Cursul de schimb al zlotului se situează acum sub 4,18 în raport cu moneda euro, peste un prag atins ultima dată în august 2015.

Autor: Catalina Apostoiu

01.06.2017, 00:05 620
Zlotul, cea mai performantă monedă din rândul valutelor emergente din acest an, im­pulsionează creşterea economiei po­lo­neze, cea mai mare din Europa de Est, şi ţine inflaţia din această ţară la un nivel scăzut, sus­ţinând astfel puterea de cumpărare a populaţiei.

De aceea nu este de mirare că banca cen­trală nu şi îşi doreşte ca lucrurile să se schim­be, scrie Bloomberg.

Moneda poloneză este pe cale să înre­gistreze cea mai puternică creştere în raport cu euro din rândul monedelor ţărilor aflate în curs de dezvoltare în acest an, făcând misiunea băncii centrale mai uşoară prin împingerea în jos a costului importurilor. Aprecierea zlotului a contribuit la stoparea inflaţiei după o creştere începută la sfârşitul anului trecut. Potrivit estimărilor recente, inflaţia anuală a rămas neschimbată la 2% pentru a treia lună consecutiv în mai.

Impulsionat de perspectivele mai bune de creştere ale Poloniei şi revenirea interesului investitorilor străini faţă de obligaţiunile în monedă locală, zlotul este pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de creşteri lunare în raport cu moneda euro din ultimii nouă ani.

Aprecierea acestuia i-a încurajat pe consumatori să cheltuiască în continuare, însă nu a ajuns la un nivel care să ameninţe competitivitatea exportatorilor.

Frânând creşterea preţurilor, aprecierile permit băncii centrale să-şi menţină politica monetară neschimbată, inclusiv cea mai lungă pauză înregistrată vreodată legată de dobânzi. Aprecierea zlotului nu stă în calea creşterii economice.

Pe primele trei luni ale acestui an, PIB-ul polonez a adăugat 4%, cel mai puternic avans anual din cinci trimestre. Economia poloneză a beneficiat de pe urma creşterii cererii interne şi a consumului, în condiţiile în care importurile au avansat cu 8,7% în primul trimestru.

„În pofida accelerării creşterii economice, nu este de aşteptat o creştere mai rapidă a preţurilor pentru că efectul majorării preţurilor carburanţilor ar urma să se disipeze“, a declarat Jakub Borowski, economist-şef la Credit Agricole. „Indicele preţurilor de consum va rămâne stabil în cea de-a doua jumătate a anului, sau chiar va scădea“.

Cursul de schimb se situează acum sub 4,18 în raport cu moneda euro, peste un prag atins ultima dată în august 2015. În timp ce zlotul s-a apreciat cu peste 5% în acest an, volatilitatea monedei poloneze este apropiată de cel mai scăzut nivel la scară mondială.

Potrivit guvernatorului băncii centrale Adam Glapinski, cursul de schimb ţine economia în echilibru, acesta anticipând că zlotul se va menţine „la niveluri competitive“.

Însă cursul devine un instrument mai puţin eficient când vine vorba de menţinerea sub control a inflaţiei poloneze, potrivit diviziilor locale ale Credit Agricole şi BNP Paribas. O apreciere de 10 procente ar reduce inflaţia cu 0,7% pe o perioadă de până la 10 luni, potrivit lui Michal Dybula, de la Bank BGZ BNP Paribas.

„Impactul cursului de schimb se reduce treptat. Acest lucru înseamnă că factori interni, în special salariile, au o influenţă mai mare asupra preţurilor“, a adăugat Dybula.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO