Business Internaţional

Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme

Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice: Este nevoie de o abordare concentrată, coordonată în Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

06.10.2011, 00:06 702

Criza de încredere în ca­pa­citatea statelor din zo­na euro puternic înda­to­rate de a rambursa tot ce­ea ce datorează s-a trans­format într-o criză bancară în care in­sti­tuţiile de credit îşi văd capi­ta­li­ză­rile reduse dramatic pe burse la cel mai mic zvon care pune sub semnul în­doielii sănătatea lor. De asemenea, băn­cile sunt tot mai neîncrezătoare să se împrumute între ele, ceea ce riscă să dege­nereze într-un blocaj al pieţei creditului.

Perspectiva recapitalizării băncilor injectează viaţă pe burse

Detaliile planurilor miniştrilor de finanţe sunt încă discutate, însă decizia oficialilor de a sprijini băncile a fost suficientă pentru a scoate miercuri bursele de pe un curs descendent peri­cu­los. Marţi, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu aproape 2,6%, DAX, al bursei din Frankfurt a picat cu 3% iar CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 2,6%. După mijlocul şedinţei de mier­curi, indicii creşteau cu până la 3,6%.

"Tot mai mulţi aderă la opinia că este nevoie de o abordare concentrată, coor­donată în Europa. Miniştrii simt că trebuie să acţioneze urgent", a afir­mat comisarul european pentru afaceri eco­nomice Olli Rehn. El a adăugat că băncile au nevoie de consolidarea capi­talului pentru a-şi reduce vul­ne­ra­bi­lităţile şi incertitudinile care pla­nea­ză asupra lor.

"Aceasta ar trebui privită ca o parte integrală a strategiei Uniunii Eu­ro­pene de a recâştiga încrederea şi de­păşi criza", a menţionat oficialul.

Acţiunile statelor trebuie să fie coordonate

Şefii finanţelor europene consi­deră că sistemele financiare trebuie spri­jinite prin abordări coordonate, dar cu resursele proprii ale fiecărei ţări, a mai spus Rehn.

Un prim pas ar fi să se asigure că toate ţările au mecanisme pentru susţi­ne­rea instituţiilor de credit. Pentru coor­donarea recapitalizărilor, o opţiu­ne examinată este stabilirea unor ce­rin­ţe mai mari de capital pentru băn­cile care au trecut prin testele de stres efectuate vara trecută.

Unele state din zona euro consi­de­ră că organismele de control naţionale ar trebui să preia conducerea şi să re­ca­pitalizeze instituţiile slabe pe criterii individuale.

Într-un semn că guvernele euro­pe­ne se pregătesc să acţioneze, ministrul ger­man de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că Berlinul ar putea, dacă este necesar, să reactiveze mecanis­mele de sprijin stabilite în 2008 pentru reca­pitalizarea băncilor.

Aceste meca­nis­me şi-au epuizat resursele, iar până în prezent guvernul german a insistat că nu este nevoie de reactivarea lor.

"Toată lumea spune că cea mai mare problemă este că evoluţia îngri­jorătoare a situaţiei de pe pieţele finan­ciare se va transforma într-o criză ban­cară", a afirmat Schauble.

Băncile din zona euro sunt vulnerabile la criza datoriilor

Unele dintre cele mai mari bănci din Franţa, Germania şi Belgia deţin obli­gaţiuni suverane de zeci de mi­liar­de de euro emise de statele periferice ale zonei euro care şi-au văzut accesul la finanţare îngreunat de temerile că Grecia va intra în incapacitate de plată a datoriilor.

"Este limpede acum că sistemul ban­car european trebuie consolidat şi are nevoie de mai mult capital", a de­cla­rat ministrul de finanţe britanic Geor­ge Osborne. Marea Britanie nu face parte din zona euro.

Unii oficiali europeni au sperat să poată fi evitată o acţiune de amploare pentru sprijinirea băncilor până când mecanismul de bailout al zonei euro, FESF, cu o putere de creditare de 440 de miliarde de euro nu va primi oficial puterea de a recapitaliza instituţiile fi­nan­ciare. Trei ţări, printre care Slo­va­cia - văzută ca singurul obstacol în ca­lea pla­nu­rilor zonei euro -, au mai ră­mas să apro­be reformarea FESF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO